Hlavní obsah

Česko vydá Němcům nebezpečného muže, který ukrýval rozsáhlý arzenál zbraní

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Česká republika vydá do Německa nebezpečného Uwe Giesemanna, který podle německých vyšetřovatelů bez povolení získal desítky střelných zbraní, včetně samopalů a kulometů. Ukrýval je ve svých bytech. O jeho vydání v pátek 10. května rozhodl Krajský soud v Plzni.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Uwe Giesemann u Krajského soudu v Plzni

Článek

Ve dvou hannoverských bytech devětašedesátiletého muže, kterého zadrželi letos v dubnu v Karlových Varech „lovci lebek“, tedy detektivové ze speciálního oddílu, se našel rozsáhlý sklad zbraní - v něm nechyběly kulomety, samopaly, granáty, miny i protitanková střela.

„Uwe Giesemann se předává do Spolkové republiky Německo na základě evropského zatýkacího rozkazu vydaného státním zastupitelstvím v Hannoveru,“ uvedl předseda senátu Přemysl Špicar.

„Neexistuje žádný právní důvod, který by předání bránil,“ konstatoval Špicar, podle něhož by na faktické předání Giesemanna německé straně mělo dojít do zhruba deseti dnů. Verdikt je pravomocný, státní zástupkyně i zadržený se vzdali práva na podání stížnosti.

Dlouhovlasý prošedivělý Němec, který si kdysi vysloužil pověst krále hannoverských zlodějů, toho u soudu příliš nenamluvil. Svoji závěrečnou řeč omezil na jedinou větu: „Nemám co říci.“ Předtím ještě poznamenal, že bude vydán tak, jako tak.

Kulomety i miny

Zmíněný zatýkací rozkaz vydali Němci 14. února letošního roku. Podle něj Giesemann loni 17. listopadu v Hamburku bez povolení získal 29 automatických samopalů, dva kulomety, dvě miny, jeden protitankový raketový granát, dvanáct ručních granátů, 142 pistolí, 28 revolverů a další zbraně.

Skrýval je ve dvou bytech v Hannoveru. V Německu mu tak hrozí trestní stíhání mimo jiné pro porušení zákona o kontrole válečných zbraní.

Na nebezpečnou „sbírku“ přišli němečtí kriminalisté loni náhodou -  v inkriminovaném bytě, který Giesemann v té době nepoužíval, praskla voda.

V druhém bytě pak kromě dalších zbraní nalezli i hotovost ve výši 290 tisíc eur, šperky, hodinky, cenný porcelán i zlaté mince. Poklad, jehož cenu policie odhadla na milión eur, pravděpodobně pochází z trestné činnosti.

Se zbraní do lázní

Němci měli indicie, že se Giesemann zdržuje v Čechách. „Lovci lebek zjistili, že muž žije v Karlových Varech, kde vede i svůj soukromý život,“ uvedla po jeho dopadení mluvčí policejního prezidia Markéta Johnová.

Giesemann při zatýkání nekladl odpor. Ale i v Karlových Varech měl u sebe bez povolení dvě střelné zbraně, za což by mu v Česku hrozilo až pětileté vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám