Hlavní obsah

Policie zatkla skupinu, která krátila daň při dovozu zboží z Asie. Byli v ní i celníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Celkem 25 lidí zadrželi policisté při rozsáhlé razii, která od úterý probíhala v hlavním městě. Zadržení byli obviněni z různých trestných činů, které se týkají případu krácení daně při dovozu zboží z Asie. Mezi obviněnými jsou také celníci.

Článek

Protikorupční policie ve spolupráci s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) od úterních ranních hodin zasahovala na několika místech v Praze, ale také na dalších místech ČR. Do akce, kterou vyvrcholilo roční vyšetřování, bylo zapojeno přibližně 300 policistů. Informovali o tom mluvčí útvarů.

Případ se týkal krácení daně při dovozech kontejnerového zboží z Asie. Detektivové zadrželi celkem 25 osob, mezi kterými jsou občané Vietnamu, ale také Češi a pracovníci Celní správy.

„Osoby byly následně obviněny z různých trestných činů, dle jejich podílu na spáchané trestné činnosti – krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, účast na organizované zločinecké skupině, neoprávněné podnikání, přijetí úplatku, podplácení, zneužití pravomoci úřední osoby,“ upřesnil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Ve vazbě skočilo devět lidí

Kriminalisté při vyšetřování případu zjistili, že mělo docházet ke snižování celních poplatků a DPH tím, že ceny při dovozu zboží byly udávány výrazně nižší, než byly ve skutečnosti. Pachatelé také vyráběli falešné faktury, které měly být vystavovány na jiné společnosti než na skutečné objednatele.

Muži zákona provedli celkem 57 domovních prohlídek, při nichž zajistili listinné dokumenty, výpočetní techniku či mobilní telefony. „Rovněž došlo k zajištění asi 20 miliónů korun v hotovosti a bylo ,zablokováno‘ 63 bankovních účtů,“ doplnil mluvčí.

Návrh na vzetí 16 osob do vazby Obvodní soud pro Prahu 8 akceptoval pouze u devíti obviněných. Škoda byla zatím vyčíslena na několik miliónů korun, ale pravděpodobně se ještě výrazně zvýší.

Reklama

Výběr článků

Načítám