Hlavní obsah

Šéf protikorupční policie čelí trestnímu oznámení, mohl krýt lobbistu Janouška

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve čtvrtek obdržela trestní oznámení na končícího ředitele protikorupční policie Tomáše Martince.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Martinec

Článek

Podání se týká jeho role v případu stamiliónů korun lobbisty Romana Janouška a jeho matky zablokovaných v roce 2008 na dvou účtech ve švýcarské bance v Ženevě kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Švýcarská prokuratura počátkem listopadu 2008 požádala český stát o právní pomoc a informace o samotném Janouškovi.

Na protikorupční policii (ÚOKFK) dostal odpověď na starost tehdejší náměstek útvaru a nyní stále ještě ředitel Martinec.

Ten poté podle dokumentů, které má Právo k dispozici, jednal osobně i za účasti pražských vrchních žalobců v únoru 2009 v Praze se švýcarskými prokurátory, nicméně žádné policejní prověřování Janouška v ČR zahájeno nebylo.

V dubnu 2009 pak Martinec věc uzavřel úředním záznamem, v němž konstatoval, že dle závěrů finančního analytického útvaru ministerstva financí nebyly u Janouška „zjištěny žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly podezřelým finančním operacím“. Dál už se protikorupční policie Janouškovými penězi uloženými ve Švýcarsku nezabývala a neřešila údajně jejich původ, přestože švýcarský prokurátor Patrick Lamon v žádosti o právní pomoc konstatoval, že tehdejší ředitel ÚOKFK Jiří Novák spis zná a jeho útvar je prý ochoten provést potřebná šetření.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek měl v dechu 2,2 promile alkoholu

Na úrodnou půdu v Česku tehdy nepadla ani informace ze Švýcarska, že peníze měly být na Janouškovy účty uloženy hotově a i podle vyjádření tamní banky „aktiva na jednom účtu podstatně převyšují cíle a záměry pro používání tohoto účtu“.

Již pět let starou kauzu v poslední době opět rozvířila média krátce poté, co Martinec oznámil k 31. květnu svoji rezignaci na post ředitele kvůli sporům s šéfkou pražských vrchních žalobců Lenkou Bradáčovou.

Martinec se nevyjádřil

Právě na základě článků v tisku se nyní na inspekci obrátil Václav Prokůpek, který se v prohlášení označil za mluvčího české pobočky amerického občanského sdružení Freedom House

„Mám za to, že uvedené informace, že ředitel ÚOKFK Tomáš Martinec blokoval vyšetřování jednoho z tzv. pražských kmotrů, jsou natolik závažné, že by se jimi měla GIBS důsledně zabývat a veřejnosti sdělit pravdu, jak to vše skutečně  bylo,“ napsal v textu oznámení Prokůpek.

Freedom House je nezisková organizace působící s pomocí soukromých sponzorů a grantů americké vlády. Monitoruje politická a občanská práva ve světě.

Sám Martinec měl ve čtvrtek vypnutý telefon a podle mluvčího útvaru Jaroslava Ibeheje je na dovolené v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám