Hlavní obsah

Kauza soudce Havlína narůstá, mají dalšího obviněného

Právo, Jiří Hardoš

Kauza soudce Ondřeje Havlína, stíhaného za korupci a další trestné činy, pomalu bobtná. Policisté přibližně před třemi týdny obvinili dalšího, již sedmého člověka. Právu to řekla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Nejde podle ní o nikoho z justičního prostředí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Ondřej Havlín se sice před soudem zaklínal svou nevinnou, ale kárný senát ho potrestal snížením platu.

Článek

„Je to osoba civilní, stojící vně nějaké veřejné instituce,“ uvedla Bradáčová. Obviněný si podle ní podal proti usnesení o zahájení stíhání stížnost, o které ještě žalobci nerozhodli.

Podle informací Práva se obviněný podílel na jediném, zato nejzávažnějším skutku, za který je stíhán i soudce Havlín. O co přesně šlo, to nikdo nechce sdělit.

Detektivové nicméně nyní zjišťují, jaká byla přesně role nově stíhaného člověka. Zřejmě se mohl účastnit předání údajného úplatku Havlínovi nebo se na něm minimálně podílet. Podle Bradáčové je stíhán za stejné trestné činy jako zbytek skupiny. Případné obvinění dalších lidí šéfka vrchních žalobců nevyloučila, záleží prý ale na důkazech.

Nedovolené ozbrojování

Kauza propukla v únoru, kdy policisté obvinili soudce a bývalého velvyslance Havlína, státního zástupce Františka Fialu, advokáta Karla Matějku, koncipienta a prvního porevolučního šéfa policejní inspekce Borise Štefla a další dva lidi mimo justici. Havlín navíc skončil ve vazbě.

Kriminalisté je viní z nepřímého úplatkářství, přijetí úplatku, vydírání, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Soudce Havlín s žalobcem Fialou měli za úplatu ovlivňovat trestní řízení.

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta již v dubnu uvedl, že policisté vedle toho Havlína obvinili i z nedovoleného ozbrojování.

„Po balistické expertize, která určila, že to byla střelby schopná zbraň, podléhající povolovacímu režimu, došlo k rozšíření trestního stíhání,“ přiblížila nyní Bradáčová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám