Hlavní obsah

Manažer Agroplastu nechtěl amnestii, zprostil ho soud

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Liberecký krajský soud v úterý zprostil manažera Agroplastu Petra Perničku obžaloby z nepovoleného obchodování se zbraněmi. Ve 14 let dlouhé kauze je to už třetí zprošťující rozsudek. Zbyněk Švejnoha, druhý aktér vleklého případu, souzen nebyl, na rozdíl od Perničky využil lednové amnestie. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu na odvolání.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Soud Petra Perničku zprostil obžaloby

Článek

Předseda senátu libereckého krajského soudu Martin Omelka v odůvodnění rozsudku uvedl, že žalovaný skutek se sice stal, nepodařilo se však prokázat, že se ho dopustil Pernička. „Je vysoce pravděpodobné, že se toho obžalovaný účastnil. Nelze tvrdit, že to je jisté,“ uvedl Omelka.

Podle obžaloby manažerům Agroplastu hrozilo až osm let vězení mimo jiné za to, že v roce 1999 údajně chtěli nelegálně vyvézt do Severní Koreje šest stíhacích letounů MiG 21 uskladněných v nákladním letadle. V letounu, který zadržely ázerbájdžánské úřady, cestoval také Švejnoha.

Já ani Agroplast jsme se ničeho nedopustili. Byl na nás spáchán podvod.
Petr Pernička

Ten se v úterý před soudem objevil opět i přes amnestii. Tentokrát v roli svědka. Svědčit však odmítl, a to s odůvodněním, aby nebyl opět kriminalizován, což soud nepřijal jako důvod pro odepření výpovědi a uložil mu pokutu 15 tisíc korun.

„Já ani Agroplast jsme se ničeho nedopustili. Byl na nás spáchán podvod,“ řekl v závěrečné řeči Pernička. „Stálo nás to milión korun a 15 let života. Jsem křivě obviněn a pořád se to oddaluje,“ řekl Pernička, který chce žádat o náhradu škody.

Na nezvykle dlouhou délku řízení poukázal i ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec: „Čtrnáctiletý proces je neúnosný. Možná na tom nějaký podíl viny státní zastupitelství má,“ uznal Jakovec, podle kterého případ jasně ukazuje na vinu Perničky. „V Ázerbájdžánu chytili Agroplast za ruku s letadlem plným stíhaček,“ pronesl státní zástupce v závěrečné řeči.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám