Hlavní obsah

Přítelkyně nezemřela po mé facce, brání se u soudu v Hradci indický lékař

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Už od počátku března rozplétá Krajský soud v Hradci Králové případ původně banální partnerské hádky čtyřiadvacetileté ženy a jejího přítele, indického lékaře Remus Raju Anthrapera (34). Mladá žena v průběhu konfliktu utrpěla zranění hlavy, zkolabovala a po několika hodinách po převozu do nemocnice zemřela. Ind nyní čelí obžalobě ze zločinu ublížení na zdraví.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Indický lékař Remus Raju Anthraper čelí obžalobě ze zločinu ublížení na zdraví.

Článek

Jak vyplynulo z pondělních závěrečných řečí, obžaloba a obhajoba se na události dívají rozdílnou optikou. Státní zástupce Milan Vacek je přesvědčen, že zásadní vliv na rozsah zranění a následnou smrt mají rány do hlavy, které poškozená utrpěla během prvního konfliktu s obžalovaným před diskotékou. Proto navrhl uznat ho vinným s uložením trestu u spodní hranice zákonné sazby.

„Je tu mnoho nejasností a o spolehlivém závěru, co se před klubem stalo, nelze vůbec mluvit. Natož, co se odehrálo na nábřeží Labe. Tady musí platit verze obžalovaného, že to byla poškozená, která ho opět napadla. Přitom ztratila rovnováhu a došlo k pádu, který považujeme za osudový,“ oponoval obhájce. Stát podle jeho názoru v tomto případě neunesl důkazní břemeno, proto by měl být Anthraper zproštěn obžaloby.

Je mi opravdu líto, co se stalo, ale zároveň chci prohlásit, že nejsem odpovědný za tuto zarmucující a nešťastnou tragédii.
Obžalovaný

Vinen se necítí ani obžalovaný. Jak soudu sdělil, 9. červen 2012 považuje za nejhorší den svého života, s jehož následky se nikdy nevyrovná. „Mysleli jsme, že to bude radostný a veselý víkend. Takový, co jsme prožívali mnohokrát předtím. Co se stalo, úplně změnilo mou osobnost, život i mé blízké,“ řekl během své závěrečné promluvy, v níž také projevil soustrast rodičům zemřelé.

„Je mi opravdu líto, co se stalo, ale zároveň chci prohlásit, že nejsem odpovědný za tuto zarmucující a nešťastnou tragédii,“ pravil pohnutě a vzápětí poděkoval všem za svou podporu, mimo jiné i indickému velvyslanci, tamnímu prvnímu tajemníkovi či svému psychologovi.

Žena spadla na zem a ztratila vědomí

Tragédii z 9. června loňského roku odstartovala návštěva jedné z královéhradeckých diskoték, alkohol a přítomnost další ženy, která narušila stabilitu mileneckého páru. Žárlivost partnerky vygradovala v hádku a vzájemné fyzické napadání. Jak potvrdili svědci, Ind ženu udeřil dlaní do tváře a pranice neskončila ani poté, co byli oba personálem vyvedeni z klubu. I venku ženu obžalovaný několikrát uhodil a srazil na zem tak, že se silně uhodila do hlavy.

Poškozená poté sama odešla. Později Anthraperovi napsala textovou zprávu, že je na nedalekém Tylově nábřeží. „Zde pokračovali v hádce a vzájemném napadání, při kterém došlo k dalšímu pádu poškozené na zem. Poškozená po krátké době začala ztrácet vědomí. Obžalovaný Anthraper ji proto položil na trávník vedle cesty a když se její stav nelepšil, přivolal po čase své známé a dovezli ji do fakultní nemocnice,“ stojí mimo jiné v obžalobě.

Před členy senátu nyní stojí dilema, která z ran vedla k smrtelnému otoku mozku. Zda některá z potyčky před klubem, nebo pád na nábřeží. Během pondělního hlavního líčení přitom předvolaný soudní znalec Miroslav Šafr odmítl, že by zraněná měla vrozenou či chorobnou změnu na mozku, jež by mohla následky zranění urychlit či zhoršit.

K jakému závěru senát dospěje, se veřejnost dozví v pondělí 27. května, kdy bude vynesen rozsudek. Obžalovanému hrozí v případě prokázání viny pět až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám