Hlavní obsah

Dvojice, která zatajila stříbrný poklad z Blanenska, vyvázla bez trestu

Blansko

Nálezce a sběratel, kteří se podělili o poklad nalezený na Blanensku v roce 2010, vyvázli bez trestu. Muži si rozdělili přes dva tisíce mincí, z nichž některé jsou datovány do poloviny 15. století. K činu se přiznali, zaplatili škody a přispěli na pomoc obětem trestných činů. Informovala o tom blanenská okresní státní zástupkyně Ivana Šmídová.

Foto: Policie ČR

Záběry pokladu, které pořídil nálezce

Článek

Mince ve džbánu byly zakopány na vrchu Zlatník u Boskovic. Jde o největší poklad nalezený v uplynulých letech na Moravě. Mužům hrozilo až pět let vězení. Byli obviněni ze zatajení věci a podílnictví.

První z nich poklad našel pomocí detektoru kovů v roce 2010 na Zlatníku. Džbán obsahoval původně zhruba šest kilogramů stříbrných mincí. Nálezce si jich asi 200 ponechal a zbytek i se džbánem prodal za 800 tisíc korun druhému muži - sběrateli. Ten pak mince z větší části rozprodal.

Poklad nyní patří kraji

Policii se podařilo vypátrat jen 2267 mincí o celkové váze 1,6 kilogramu. Historická cena pokladu je nevyčíslitelná. Sběratelská cena zajištěných mincí se odhaduje na 1,1 miliónu korun. Pokud by muži poklad přiznali, dostali by vysokou odměnu ve výši deseti procent jeho historické ceny. Místo toho museli uhradit způsobenou škodu ve výši několika set tisíc korun.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Historička Dagmar Grossmannová ukazuje jednu z mincí

Na případ upozornil policii anonym, který dodal i fotografie mincí. Džbán obsahoval mince ražené od druhé poloviny 15. století do první poloviny 17. století. Nechyběly mezi nimi groše, tolary, krejcary, uherské denáry, malé mince z dob krále Vladislava Jagellonského i peníze z někdejšího španělského Holandska.

Poklad je nyní majetkem Jihomoravského kraje. Od jeho vydání o něj ale pečují numismatici Moravského zemského muzea v Brně. Muzeum požádalo ministerstvo kultury o vydání pokladu tak, aby se stal trvalou součástí jeho sbírek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám