Hlavní obsah

Lobbista Janoušek byl obžalován z pokusu o vraždu, hrozí mu 18 let vězení

• Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Pražský lobbista Roman Janoušek (44) byl obžalován z pokusu o vraždu, za který mu hrozí až osmnáctileté vězení. Právu to potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Podnikatel podle policie loni v březnu v opilosti srazil svým vozem 51letou ženu. Předtím do jejího vozu narazil.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek po nehodě

Článek

„Dnes (v pondělí, pozn. red.) byla podána obžaloba k Městskému soudu v Praze pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, neboť pod vlivem alkoholu řídil motorové vozidlo a způsobil dopravní nehodu. Obžaloba byla dále podána i pro pokus vraždy, kterého se měl dopustit v nepřímém úmyslu po spáchání dopravní nehody v reakci na snahu řidičky poškozeného vozidla tuto nehodu řešit,“ řekla Právu Zenklová.

Pražské státní zastupitelství obdrželo návrh na obžalobu minulý týden v úterý. [celá zpráva]

Čtyřiačtyřicetiletý podnikatel loni v březnu srazil svým vozem 51letou Vietnamku, byl opilý, předtím do jejího vozu narazil. Policisté případ uzavřeli před 14 dny jeho opakovaným výslechem. Janouškův obhájce Vít Široký usiloval o zopakování některých vyšetřovacích úkonů, především výslechů svědků.

Závěrečné úkony vyšetřovatelů oddalovaly v posledních měsících Janouškovy zdravotní komplikace. Začátkem února se z výslechu omluvil kvůli nachlazení, později podstoupil chirurgický zákrok v pražské Ústřední vojenské nemocnici kvůli údajně rok starému úrazu. Měsíc strávil v rekonvalescenci.

Janoušek odmítl nehodu komentovatVideo: TV Prima

Široký mezitím jednal s právním zástupcem poškozené Josefem Lžičařem o odškodnění. Dohodli se na určité částce, která však nebyla zveřejněna. Spekuluje se o několika miliónech korun.

Poškozená už dříve ve své výpovědi prohlásila, že lobbista ji mohl srazit neúmyslně, což zavdalo příčinu k dalším dohadům o možném překvalifikování jeho činu z úmyslného na neúmyslné ublížení na zdraví. Policie však zvolila opačný postup a letos v lednu čin překvalifikovala na pokus vraždy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám