Hlavní obsah

V ČR při nehodách ve městech umírá víc chodců, než je průměr EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice umírá při dopravních nehodách ve městech relativně víc chodců, než je průměr Evropské unie. Z celkového počtu obětí dopravních nehod ve městech tvoří v ČR chodci 41 procent, zatímco v celé EU to je 37 procent. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnila Evropská komise u příležitosti Evropského dne bezpečnosti silničního provozu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle údajů z roku 2011 zahynulo na evropských silnicích 30 300 lidí, loni to bylo 28 tisíc úmrtí. Z nich je v průměru EU 21 procent chodců, sedm procent cyklistů a 18 procent motocyklistů a řidičů mopedů. Ve městech téměř polovina všech obětí připadala v EU na chodce nebo cyklisty.

Podíl chodců na obětech městských dopravních nehod byl v celé EU v průměru 37 procent. Nejlépe na tom bylo Nizozemsko, kde chodci tvořili 18 procent obětí nehod ve městech. Následuje Bulharsko (20), Belgie (26), Itálie (28) a Dánsko (29 procent). ČR je s 41 procenty spolu s Británií a Estonskem na 14. až 16. místě z 25 zemí, když údaje z Litvy a Malty nejsou k dispozici.

Nejvíce chodců umírá při nehodách ve městech v Irsku (57 procent obětí), na Slovensku (55) a v Lotyšsku (49 procent). Komise zdůrazňuje, že chodce a cyklisty ve městech nejvíce ohrožuje málo oddělených pruhů pro cyklisty, vysoká rychlost automobilů a samotné chování chodců, cyklistů i řidičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám