Hlavní obsah

Trpišovský řídit nesmí, Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání

Právo, pko
Brno

Pirát silnic Aleš Trpišovský dál nesmí usednout za volant. Poté, co mu byla novoroční amnestií prominuta podmínka, se ještě v dovolání k Nejvyššímu soudu (NS) snažil dosáhnout i zrušení trestu zákazu řízení. Soudci ale jeho dovolání smetli ze stolu. Trest za jeho bezohlednou jízdu na dálnici D1, kde vybržďoval pomaleji jedoucí auta, tak platí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Aleš Trpišovský u soudu

Článek

Trpišovský ve svém dovolání upozorňoval na údajné chyby v hodnocení důkazů, kterých se měly dopustit nižší soudy, nelíbila se mu ani délka soudního řízení. NS ale upozornil, že podnikatel tím jen předkládá znovu svou verzi celého děje. Mezi výpověďmi svědků sice byly rozpory, nicméně soudy se s nimi vypořádaly.

"Soudy pečlivě zvažovaly otázku věrohodnosti obou verzí incidentu, a pokud nakonec vzaly za podklad skutkových zjištění svědecké výpovědi poškozených, měly k tomu přesvědčivé důvody,“ konstatoval NS.

Podnikatel řádil jako černá ruka na dálnici D1 na konci prosince 2010. Nejdřív předjel pomaleji jedoucí auto zprava a pak před ním prudce zabrzdil. O chvíli později provedl stejný manévr, jenže auto za ním tentokrát nestihlo zabrzdit a havarovalo.

Trpišovskému hrozilo původně až 12 let za pokus těžkého ublížení na zdraví, nakonec ale soudy jeho jednání kvalifikovaly mírněji s tím, že jeho prohřešek nebyl tak nebezpečný jako například jízda Luboše Laciny, který pomalejší auto dokonce vytlačil mimo dálnici. Ten za to dostal 5 let vězení.

Luboš Lacina vytlačil auto ze silnice. Archivní videoVideo: TV Prima

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám