Hlavní obsah

Matku týrali a nechali bez pomoci, až jí šaty vrostly do těla. Dostali osm let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na osm let za mříže poslal v pátek senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě manžele Alenu (38) a Zdeňka (41) Hostašovy z Potštátu za to, že se nestarali o bezmocnou, nemocnou matku, ač žili z jejího důchodu. KS je odsoudil za týrání svěřené osoby a těžké ublížení na zdraví. Oběma uložil i ústavní ochranné protialkoholní léčení.

Foto: Petr Marek, Právo

Alena Hostašová a Zdeněk Hostaša u olomouckého krajského soudu.

Článek

Žena loni na jaře skončila v péči lékařů v kritickém stavu, v křečích a s oblečením vrostlým do odumřelých tkání. I přes odbornou pomoc zemřela. Kauza však bude mít pokračování. Manželé se totiž proti rozsudku na místě odvolali a státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro odvolání.

Dvaašedesátiletou ženu po mozkové mrtvici týral její syn se snachou od loňského ledna. Byla přitom zcela odkázána na jejich pomoc. Dvojice jí nepomáhala s osobní hygienou. Oblečení zčásti vrostlé do tkání z otevřených ran na jejím těle strhávali násilím.

Nedávali jí také dost najíst, napít, ani utišující léky. Bezmocná žena ležela v nevytopené místnosti, venku se přitom teploty pohybovaly pod bodem mrazu. Do péče lékařů se dostala v kritickém stavu až 17. března, pomoc jí nakonec zavolala snacha.

Strašně moc toho lituju, snažila jsem se jí pomáhat, co mi síly stačily. Měla jsem ji ráda.
Odsouzená

Ženu převezli záchranáři s křečovitým sevřením všech končetin, části oblečení měla vrostlé do odumřelé tkáně na těle. Byla dehydrovaná a podvyživená s příznaky otravy krve. Po celém těle měla rozsáhlé opruzeniny. O několik týdnů později v nemocnici zemřela.

Hostašová u soudu tvrdila, že se tchyni snažila pomáhat, ona sama prý však na pomoc ke konci rezignovala. „Strašně moc toho lituju, snažila jsem se jí pomáhat, co mi síly stačily. Měla jsem ji ráda,“ vypověděla matka tří dětí, které jsou umístěny v dětském domově.

Nechali ji trpět v absolutně nevyhovujících podmínkách. Kdyby byla hospitalizována, přišli by o jediný zdroj příjmů.
Soudce

Zdeněk Hostaša před soudem pouze uvedl, že důchod si matka brala sama a neví, kam ho schovávala. Policistům však na otázku, proč matce včas nezavolal pomoc, odpověděl: „Kdybychom tehdy zavolali lékaře, zdechli bychom hlady. Její důchod byl naším jediným příjmem.“ Tvrdil, že matka pomoc odmítala, a když ji chtěli převléct, naříkala.

„Nechali ji trpět v absolutně nevyhovujících podmínkách. Kdyby byla hospitalizována, přišli by o jediný zdroj příjmů. Trest jsme uložili při spodní hranici trestní sazby v kombinaci s protialkoholní léčbou, neboť ta je jediným možným předpokladem pro resocializaci obžalovaných,“ uvedl předseda senátu Eduard Ondrášek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám