Hlavní obsah

Smrt šampióna Barona odhalila pytlácké pasti

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Tříletý dobrman Baron měl před sebou budoucnost psího šampióna. Už loni získal ocenění Nejlepší mladý pes a letos mu stačilo vyhrát jednu z výstav a měl by v kapse titul českého šampióna krásy. Žádné další medaile se už ale nedočká.

Zvířecí záchranář u odhalené pasti, která zabila káně Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Před čtrnácti dny během procházky u Hodyně na severním Plzeňsku spolkl návnadu napuštěnou prudkým jedem a i přes veškerou snahu veterinářů po třech hodinách uhynul.

Podle příznaků a předběžných výsledků pitvy byla příčinou smrti otrava vysoce toxickým pesticidem známým pod názvem karbofuran, který se ilegálně používá ke trávení škodné zvěře a který je zakázán v celé Evropské unii.

Návnada byla v poli

Majitelka mrtvého psa Blanka Szirová se pak na vlastní pěst pustila do pátrání s cílem zjistit, kdo a proč otrávené maso do volné přírody nastražil. Případ začala vyšetřovat policie pro podezření z týrání zvířat, pytláctví a obecného ohrožení.

Foto: archiv Blanky Szirové

Baron už žádnou další medaili nezíská.

„Psa jsem měla na volno. Byl asi deset metrů ode mne, když jsem zaregistrovala, že v řepkovém poli sebral něco do tlamy. Vypadalo to jako mrtvý králíček. Než jsem stačila nějak zareagovat, tak to zhltnul. Z huby mu byl cítit zápach chcíplotiny,“ vzpomíná na osudný den 26letá žena.

V okolí jsem pak našla mrtvé kuny, dravé ptáky a lišku.
Blanka Szirová

Nepřikládala tomu žádnou pozornost. Až když se asi po dvaceti minutách začal Baron třást, postupně i extrémně slinit a motat se, věděla, že něco není v pořádku.

„První, co mne napadlo, bylo, že dostal epileptický záchvat. Okamžitě jsme s ním jeli na veterinu, kde zjistili, že má otravu. Ještě se ho snažili udržet při životě napojením na fyziologický roztok, ale do hodiny byl konec,“ pokračovala Szirová, pro kterou byl Baron jako dítě.

Když se z pitvy dozvěděla, že psa zabil jed, oznámila své podezření na policii a sama začala hledat nějaké důkazy o tom, že smrt Barona má na svědomí travič.

Podle ochranářů chybí tresty

„V okolí jsem pak našla mrtvé kuny, dravé ptáky a lišku. Narazila jsem i na několik drátěných košů, ve kterých se pleskali holubi. Protože jsem předpokládala, že jde o něco nelegálního, zavolala jsem ihned ochránce přírody,“ líčila majitelka psa nečekaný objev z tohoto týdne.

Vedoucí záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň potvrdil, že se jedná o tzv. jestřábí koše, které slouží k nelegálnímu lovu dravých ptáků.

„V jednom případě šlo o past, která po sklapnutí dravci rozdrtí křídla. Jedno takto smrtelně zraněné káně jsme dokonce našli asi pět metrů od pasti odhozené v křoví. Okamžitě jsme zalarmovali policisty, kteří z klecí sejmuli otisky a zajistili na místě další stopy,“ dodal Makoň.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista dokumentuje jednu z nalezených pastí.

Takovéto zavrženíhodné jednání je podle něj důsledkem toho, že v obdobných případech odhalených v minulosti policejní vyšetřování vyšumělo a dosud u soudu nepadl žádný exemplární trest.

Všechny pasti včetně pohozené návnady s jedem byly umístěné v honitbě, kde si místní myslivci piplají drobnou zvěř a jejíž součástí je i bažantnice.

Ekologové podezírají myslivce

Ekologové tak mají jasno – pasti jsou dílem nimrodů, kteří se tím zbavují nebezpečných predátorů. Jenomže ti takové podezírání odmítají.

„Co vám mám k tomu říci? Já osobně o tom nic nevím a ani nemám na nikoho podezření,“ prohlásil zástupce místního mysliveckého spolku Vlastimil Heindenreich.

Celá událost znepokojila také Vladimíra Přibyla, starostu Kožlan, pod které Hodyně spadá. „Něco takového je nepřijatelné. Tohle se musí pečlivě vyšetřit. Vždyť to může být nebezpečné i pro děti, které tam běhají,“ důrazně upozornil Přibyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám