Hlavní obsah

V metanolové kauze přibývá obviněných z úmyslného obecného ohrožení

Právo, Aleš Fuksa

V metanolové kauze policie stíhá již sedm lidí pro nejzávažnější trestný čin obecného ohrožení v úmyslné formě s trestní sazbou 12 až 20 let nebo trestem výjimečným, včetně doživotí. Pět z nich je ve vazbě. Vyšetřování kauzy skončí podle dozorujícího státního zástupce Romana Kafky do července.

Foto: Policie ČR

Při jedné z domovních prohlídek kriminalisté objevili 140 kanystrů částečně naplněných smrtícím alkoholem. Ilustrační foto

Článek

K původní šestici, které dominují zlínský jednatel firmy Carlogic Tomáš Křepela a jeho zaměstnanec Rudolf Fian, z jejichž opavského skladu pocházela smrtící směs, přibyl devětatřicetiletý muž ze severní Moravy, který odebíral směs od bratrů Klöselových ze severní Moravy.

V hlavní, takzvané zlínské větvi, je nyní 32 obviněných osob. Většina z nich je stíhána pro méně závažný trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami především v úmyslné formě. V celé kauze kriminalisté obvinili téměř 70 lidí.

Podle státního zástupce Kafky kriminalisté ukončí vyšetřování do července. Následně spis poputuje k obhájcům a obviněným osobám, teprve poté se kauza dostane do soudní síně. Jak vysoké tresty zde budou v případě prokázání skutku padat, nelze předjímat.

„S ohledem na fatální a neodčinitelné následky jejich jednání i s ohledem na postoj obviněných k jejich trestné činnosti, si ale jen těžko umím představit jiný návrh trestu než nejpřísnější možný,“ dodal Kafka.

Metanolová aféra vypukla loni 3. září. Méně závažné případy se již dostaly k soudu, podmíněné tresty prvních obviněných již nabyly právní moci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám