Hlavní obsah

Policie při razii zabavila 282 výherních automatů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie zabavila minulý týden 282 nepovolených výherních automatů, většinu z nich na území hlavního města, další ve Středočeském, Jihočeském a Ústeckém kraji. Provozovatelům přístrojů hrozí až šest let vězení. Policisté zatím nikoho neobvinili, čekají na závěry znaleckých zkoumání. Novinářům to ve čtvrtek řekl šéf pražských policistů Martin Vondrášek.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté zajistili stovky výherních automatůVideo: Policie ČR

 
Článek

„Akce byla ojedinělá svým rozsahem,“ řekl Vondrášek. Zásahu, který se uskutečnil v úterý 23. dubna, se zúčastnilo 250 policistů a několik desítek městských strážníků. Nepovolené výherní terminály našli v celkem 31 hernách a barech.

Podle policistů stojí za provozováním automatů občanské sdružení, jehož členy se stali provozovatelé automatů, kteří už pro svoje přístroje znovu nedostali povolení. Zatím není zřejmé, zda odpovědnost za trestný čin neoprávněného provozování loterie ponese toto občanské sdružení, nebo konkrétní fyzické osoby. Škoda způsobená trestnou činností se podle kriminalistů pohybuje minimálně v jednotkách miliónů korun.

„Při prohlídkách kriminalisté zajistili celkem 282 výherních hracích automatů, finanční hotovost přesahující částku jednoho miliónu korun, elektrotechnická zařízení (kamerové záznamy, PC), dílčí účetní doklady a listiny. Všechny zajištěné automaty a elektrotechnická zařízení budou podrobena důkladným znaleckým zkoumáním,“ uvedla mluvčí policie Eva Kropáčová.

Detektivové vyslechli desítky osob, které jsou členy občanského sdružení. Hrozí jim trestní stíhání formou spolupachatelství pro trestný čin neoprávněné provozování loterie a podobné sázkové hry.

Města vedou boj s hazardem

S hazardem dlouhodobě bojuje většina měst, z nichž řada omezila herny vyhláškami. Lepší regulaci hazardu umožnil v dubnu Ústavní soud, když vyškrtl z novely loterijního zákona ustanovení, které umožňovalo provoz videoloterijních terminálů povolených ministerstvem financí až do konce roku 2014.

Tažení proti terminálům bylo zahájeno již dříve, ministerstvo financí loni zrušilo třetinu hracích videoterminálů. Zatímco ještě na začátku loňského roku mělo povolení ministerstva financí 64 188 videoterminálů, na začátku letošního roku jich bylo 45 306.

Předloni do interaktivních videoloterijních terminálů hráči vhodili celkem 53,56 miliardy korun. Na výhrách se jim z toho vrátilo 39 miliard. Provozovatelům přístrojů po odečtení správních a místních poplatků, zaplacení státního dozoru a odvodu na veřejně prospěšné účely zbylo na účtech více než 11,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám