Hlavní obsah

Rath zůstává ve vazbě. Jako vždycky, komentoval to zklamaně

• Aktualizováno
Právo, rav

Středočeský krajský soud v úterý odpoledne rozhodl, že poslanec David Rath stíhaný za korupci zůstane ve vazbě. Jako důvod uvedl možný útěk, naopak odůvodnění, že by mohl pokračovat v trestné činnosti, už soud neakceptoval, řekl novinářům státní zástupce Petr Jirát. Propuštěni nebyli ani další aktéři kauzy; bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a bývalý poslanec Petr Kott.

David Rath přichází k souduVideo: Radim Vaculík, Právo

 
Článek

Rath na otázku Práva, jak soudní líčení dopadlo, při odchodu zklamaně odpověděl: "Jako vždycky".

Vzhledem k tomu, že soud uvedl jako důvod trvání vazby jen možný útěk, zvažuje žalobce Jirát podání stížnosti. Tu naopak okamžitě podal Rathův obhájce Adam Černý, takže stejně jako v případě Kotta a Pancové bude o setrvání Ratha ve vazbě rozhodovat nadřízený odvolací soud.

Rath se ke svému případnému propuštění v jednací síni vyjadřoval půldruhé hodiny. Podle Jiráta fakticky zopakoval celou svou výpověď z přípravného řízení a znovu uvedl, že ze své pozice středočeského hejtmana nemohl ovlivňovat či manipulovat zakázky pro tamní nemocnice. Na rozdíl od Pancové a Kotta dokonce Rath využil i práva na poslední slovo.

Jeho obhájci nabízeli soudu možnou kauci, výši však neuvedli a soud tuto variantu nepřipustil, stejně jako písemnou záruku několika veřejně činných osob.

Pancová i Kott ve vazbě pro oba důvody 

Kotta soudce nechal ve vazbě z obou vazebních důvodů – tedy možnosti útěku i pokračování v trestné činnosti. Kottův obhájce Tomáš Sokol proti rozhodnutí okamžitě podal stížnost, o propuštění tak bude ještě rozhodovat pražský Vrchní soud.

„Soud plně vyhověl mému návrhu ponechat obviněného ve vazbě z obou důvodů. Mám stále důvodné obavy, že by mohl po propuštění uprchnout, neboť jsou zde indicie, že mu nebyly zabaveny všechny finanční prostředky a že je má mimo Českou republiku,“ řekl po rozhodnutí státní zástupce Jirát.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath přichází k soudu.

Pancovou taktéž nechal soudce ve vazbě z obou důvodů. "Zaručilo se za ni několik důvěryhodných osobností z řad přátel," řekl Právu Sokol. Soud ale ani této záruce nevyhověl.

Foto: Petr Horník, Právo

Obhájce Petra Kotta Tomáš Sokol a státní zástupce Petr Jirtát.

Obhajoba nenabízela kauci

Kottův obhájce Tomáš Sokol pouze konstatoval, že předpokládá, „že klient z toho není nadšen“. Doplnil, že obhajoba nenabízela žádnou kauci. Kott pouze předložil písemný slib, že se bude zdržovat v ČR a bude chodit  na jednání soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Pancová u krajského soudu.

Policie a státní zástupce viní trojici z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů, za což jí hrozí až dvanáctileté vězení. Spolu s ní čelí podezření dalších osm lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý poslanec Petr Kott odchází v úterý od soudu.

Rath, Pancová a Kott jsou považováni za hlavní aktéry údajné korupční kauzy týkající se výběrových řízení ve Středočeském kraji. Ve vazební věznici jsou již téměř rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám