Hlavní obsah

Plynaři u Národního divadla vykopali příkop, hledají další možné úniky

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hasiči a policisté stále pracují v Divadelní ulici v centru Prahy, kde odklízejí následky pondělního výbuchu plynu. Lidé se do svých domovů mohou dostat pouze za doprovodu policistů.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry hasičů po výbuchu plynuVideo: HZS Praha

 
Článek

Kromě záchranných složek pracují v okolí místa exploze také pracovníci pohotovosti Pražské plynárenské. Ti během noci vykopali příkop na rohu Národního divadla, aby mohli zkontrolovat plynovod, který vede pod ulici Národní.

„V pondělí odpoledne jsme zjistili únik plynu na rohu kavárny Slavie, a proto bylo rozhodnuto, že bude zkontrolováno potrubí také pod frekventovanou ulicí,“ řekl Novinkám mluvčí plynáren Miroslav Vránek.

Podle něj pracovníci plynáren neustále kontrolují místo výbuchu a okolí kvůli dalšímu případnému úniku. „V ulicích projíždějí naše speciální vozidla, která mají v přední části auta zařízení na nasávání vzduchu, který je ihned ve vozidle analyzován, jestli v něm není také plyn,“ konstatoval mluvčí.

Foto: HZS Praha

Exploze plynu v centru Prahy

Zařízení však zaregistruje pouze plyn na ulici. V domech nebo bytech procházejí pracovníci, kteří mají ruční měřiče. Podle mluvčího tato vozidla jezdila ulicemi centra Prahy celou noc a budou v tom i nadále pokračovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch vysklil v okolí Divadelní okna a vyrazil dveře Video: Reuters

„Jestli výbuch způsobil poškozený plynovod z ulice, nebo plynovod uvnitř domu, zatím není jasné. Pražská plynárenská má zodpovědnost pouze za plynovod na ulicích, v domech se o tom musejí starat jejich majitelé,“ prohlásil mluvčí Vránek.

Policie hlídá ulice

Na místě výbuchu probíhaly celou noc odklízecí práce a podle mluvčího policie Jana Daňka ještě nelze se stoprocentní jistotou říci, že pod troskami nikdo není. Je to ale velmi nepravděpodobné.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Podpěry na domě v Divadelní ulici

Policisté místo také hlídali proti případným krádežím, protože spousta oken a dveří ještě není opravena. Obyvatelé poničených domů se dovnitř mohou dostat za doprovodu policistů. Kdy opatření skončí, zatím není jasné.

„Až hasiči odklidí zbytky trosek z poškozeného domu, začnou na místě pracovat vyšetřovatelé, aby zjistili příčiny výbuchu. Psovodi už nezasahují,“ informoval mluvčí Daněk. Upozornil také, že jsou stále uzavřeny tři ulice a tramvaje projíždějí zastávkou Národní divadlo.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Výbuch plynu nastal v pondělí před desátou hodinou dopoledne v Divadelní ulici. Vážně poškodil dům číslo pět, kde se propadly dva stropy a stěna se posunula o pět centimetrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Zranění po výbuchu v ulici u Národního divadla v PrazeVideo: Jiří Forman, Novinky

Podle statika ale demolice nehrozí. Poškozeny byly také okolní domy, které měly rozbité dveře a okna. Zranilo se celkem 43 lidí, převážně lehce. Měli většinou odřeniny a řezné rány od skla nebo poškozený sluch. Vážně se zranil jeden muž.

Doprava u Národního divadla byla více než dvě hodiny uzavřena, odkloněny byly také tramvaje. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Psovodi celý den prohledávali trosky domu, nikoho však nenašli. Nad místem létal také policejní vrtulník. O explozi plynu informovala v pondělí celosvětová média.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám