Hlavní obsah

Invalidní důchodce ovlivňoval svědky, vraždu z vězení ale neplánoval

Právo, Josef Koukal

Obžaloby z přípravy vraždy zprostil v pondělí Městský soud v Praze 52letého recidivistu, invalidního důchodce Václava Špačka. Čelil obvinění, že přímo z vazební věznice v Praze-Ruzyni organizoval likvidaci svědka, aby proti němu nemohl vypovídat v jiné kauze.

Foto: Josef Koukal/MMS, Právo

Václav Špaček u soudu

Článek

„Obžalovaný se snažil ovlivňovat svědky, aby se dostal z vazby,“ potvrdila předsedkyně senátu Silvie Slepičková.

Podle soudu však nechtěl zajít tak daleko, aby nechal někoho zabít. „Spíš mohlo jít o vydírání, ani zde by ale nebylo jasné, o jakou konkrétní pohrůžku šlo, čím jim vlastně hrozil,“ podotkla soudkyně.

Státní zástupkyně se proti zprošťujícímu verdiktu na místě odvolala, takže rozsudek není pravomocný a případem se bude zabývat ještě Vrchní soud v Praze.

Šestkrát trestanému zloději a podvodníkovi Špačkovi by za přípravu vraždy hrozil až 20letý trest.

"Uklizení" svědka neznamenalo vraždu

Hlavním usvědčujícím důkazem, který proti němu obžaloba předložila, se staly zvukové záznamy z návštěv, na které za Špačkem chodila jeho milenka Věra Bařtipánová. Té měl loni v létě předávat instrukce k likvidaci bývalého společníka z podnikání, který tou dobou začal spolupracovat s policií a rozkrývat společné nekalé praktiky. V obchodech šlo o podvodné prodeje stavebních strojů.

Špaček na odposleších mluví několikrát o „uklizení“ společného známého. Sám u soudu od začátku opakoval, že uklizením myslel dočasné ukrytí komplice u známého na Slovensku, aby nemohl nějaký čas vypovídat. Sliboval si od toho, že se dostane dříve z vazby.

Také soud uznal, že „uklizením“ svědka nebyla míněna jeho vražda. „Na jednom místě říká, že je třeba na týden ho uklidit. Asi tím nemyslel, že je třeba na týden ho zabít,“ podotkla ironicky soudkyně Slepičková s tím, že slovo „uklidit“ se ve Špačkově slovníku podle nahrávek vyskytuje velmi často.

Reklama

Výběr článků

Načítám