Hlavní obsah

Den úmrtí trýzněného cizince určili kriminalisté podle larev much a brouků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pomoc při zjišťování, kdy přesně byl předloni na Českolipsku zavražděn trýzněný jednačtyřicetiletý Makedonec, si kriminalisté vzali larvy much a dalšího hmyzu. Zkoumali přítomnost různých druhů v rozkládajícím se těle a stádia vývoje larev. Takzvanou forenzní entomologii použil Liberecký krajský soud, jenž případ řeší jako důležitý důkaz poprvé.

Foto: Profimedia.cz

Článek

O této metodě v pondělí u soudu vypovídala Hana Šuláková z pražského kriminalistického ústavu, která je jedinou expertkou na forenzní entomologii v zemi. "Forenzní entomologie se využívá u nálezů starších tři dny a více," upřesnila. Nad tři dny totiž podle ní není soudní lékař schopen stanovit přesnější čas smrti než entomolog.

Tělo zavražděného muže leželo v lese asi tři týdny, než ho náhodou objevil myslivec. Bylo v pokročilém stadiu rozkladu. Termín smrti pomohla určit až Šuláková. "Do 14 dnů až měsíce se to dá stanovit s přesností na konkrétní den. Čím je nález starší, tím přesnost klesá," uvedla. Podle ní metoda vychází ze znalosti o střídání skupin hmyzu na mrtvém těle, v čemž je jistá zákonitost. "V různých fázích rozkladu nalétávají různé skupiny hmyzu," konstatovala. Upozornila zároveň, že dokáže zjistit pouze to, kdy začalo být tělo zajímavé pro mouchy a brouky. Ne, kdy člověk zemřel. Rozdíl může být až tři dny, obvykle ale tělo začne hmyz "kolonizovat" do několika hodin od smrti.

Metodu ovlivňují také další faktory, jako je teplota a vlhkost. "Metoda je přesná, protože je to matematický model, a současně je nepřesná, protože je to matematický model aplikovaný na živé organismy ovlivněný spoustou faktorů," dodala Šuláková, která se forenzní entomologií zabývá přes deset let a ročně řeší až dvacet případů.

Hrozí až 20 let vězení

Cizinec se stal obětí útoku v polovině srpna 2011 v domě v Rynarticích na Děčínsku. Devětadvacetiletá Daniela Filippová a sedmatřicetiletý Václav Janda by mohli za vraždu, těžké ublížení na zdraví, vydírání a drogové delikty strávit ve vězení od 12 do 20 let. Jednatřicetiletý Lukáš Juška je obžalován z vydírání a těžkého ublížení na zdraví a hrozí mu pět až 12 let vězení. Obžalovaní vinu na cizincově smrti u soudu popírají.

Podle obžaloby ho spoutaného drželi den a noc a během té doby ho bili minimálně dvakrát půl hodiny po celém těle pěstmi, baseballovou pálkou a kopali do něj. Chtěli po něm i 10 000 eur (257 000 Kč).

V autě ho odvezli z domu Janda a obžalovaná. V lese mezi obcemi Holany a Litice na Českolipsku ho někdo uškrtil částí jeho trička, zauzlený pruh tkaniny mu vrah nechal na krku. Muž byl před smrtí spoután na rukou i nohou. Janda tvrdí, že ho žena vysadila o půlnoci v Zahrádkách na Českolipsku a poté odjela sama s Makedoncem. Znovu ho prý naložila asi za dvě hodiny. Verze ženy je jiná. Myslela si prý, že Makedonce vysadí poblíž nějakého města. Z vozu podle ní vystoupil Janda s cizincem a odešli.

Proces byl odročen na 10. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám