Hlavní obsah

V Beskydech spadla turistka do strže, musel pro ni vrtulník

Právo, hon

U těžce zraněné turistky, která při stoupání z Lysé hory sešla ze značené trasy a zřítila se ze svahu, musela zasahovat v sobotu horská služba. Vzhledem k nepřístupnosti terénu musel pro ženu letět vrtulník.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Beskydy

Článek

O záchranné akci informovala horská služba. Volání o pomoc zaslechli turisté, kteří v tu chvíli šli nad ženou po značené trase. „Když jsme zjistili, v jaké lokalitě došlo ke zranění, pořádali jsme o spolupráci vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy,“ uvedl zasahující člen Horské služby Beskydy Pavel Masopust. Dodal, že vzhledem k obtížnému terénu se záchranáři rozhodli, že zraněnou ženu vytáhnou ze strže v podvěsu pod vrtulníkem.

Mezitím se ovšem horští záchranáři vydali k turistce na pozemní technice s veškerým zdravotnickým vybavením. Problém ovšem nastal po příletu vrtulníku. Pro vyproštění byla strž příliš nepřístupná i ze vzduchu a kromě toho vál silný vítr.

Záchranáři proto ženě zafixovali nohu do dlahy a na nosítkách ji vytáhli na cestu. Pak ji přenesli asi 200 metrů k vrtulníku, kterému se opodál podařilo i přes silný vítr přistát.

„Upozorňuji turisty, aby se nevydávali na túry osamoceni. Stejně tak by v žádném případě neměli sestupovat ze značených tras do volného terénu. Zároveň by měli mít u sebe vždy nabitý mobilní telefon, aby mohli v případě nouze zavolat pomoc,“ varoval náčelník horské služby Radim Pavlica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám