Hlavní obsah

Vlastní dceru ve stanu podřezala údajně z lásky, za vraždu dostala osm let

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, Pavel Orholz

Na osm let do vězení poslal v pátek za vraždu českobudějovický krajský soud 47letou Marii Sonbolovou z Prahy. Podle soudu se prokázalo, že v době od 3. září do 6. září v katastru obce Borová Lada na louce úmyslně usmrtila svoji dceru. Rozsudek zatím nenabyl právní moci.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Marie Sonbolová u Krajského soudu v Českých Budějovicích.

Článek

Matka podle soudu své dceři kobercovým odlamovacím nožem prořízla krk a krkavici. V době vraždy byla dívka bezvládná, když předtím požila silná hypnotika a antidepresiva.

Už na začátku líčení se žena k činu přiznala a vysvětlovala jej jako akt lásky s tím, že své dceři pomohla zbavit se pozemského utrpení. „Když ji teď vidím, směje se na mě a žije v lásce s mým bývalým přítelem,“ řekla u soudu žena, která prý mluví i s archanděly Michaelem nebo Gabrielem.

„Tito strážní andělé však nedokážou naše zemské utrpení vůbec pochopit, nerozumí, co jim sdělujeme,“ konstatovala u soudu žena. Její dcera trpěla dlouhodobými psychickými potížemi a odborníci jí prý nedokázali pomoci.

„Tato kauza byla výjimečná i pro nás jako soudce. Vraždy, které většinou projednáváme, mají obvykle jiný motiv, jak jsem v odůvodnění rozsudku zdůrazňoval. Motivy, které obžalovaná uváděla, myslím nebyly vyvráceny. Soud měl tedy určitou potřebu to promítnout do skutku, ve kterém byla obžalovaná uznána vinnou a samozřejmě tedy i do otázky výše trestu,“ řekl novinářům soudce Aleš Kolář

Na sebevraždu sílu neměla

Sonbolová také vypověděla, že původně měly odejít z pozemského světa obě, ale ona už po ukončení života dcery v sobě na sebevraždu nenalezla sil. Způsobila si dvě řezná zranění na krku.

Podle znalců žena netrpí žádnou duševní chorobou. „Nebyla u ní rozpoznána duševní choroba, pro kterou by nemohla rozpoznat protiprávní jednání. Není důvod navržení psychiatrické ochranné léčby," uvedla soudní znalkyně Zuzana Švehláková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám