Hlavní obsah

Matka policistky, která se zastřelila kvůli šikaně, žádá 1,8 miliónu korun

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

„Cítím se strašně bezmocná a odkázaná na vůli někoho, kdo nade mnou má moc,“ napsala v dopise na rozloučenou mladá pražská policistka těsně předtím, než na pohovce přímo v policejní služebně spáchala sebevraždu. Kolegové ji nalezli 19. července 2010 po ránu mrtvou v zamčené kanceláři, od které museli vyrazit dveře.

Článek

Žena, která se zastřelila služební pistolí, se podle svých slov stala obětí sexuálního zneužívání a profesního nátlaku ze strany svého přímého nadřízeného. Jak Právu vysvětlil advokát Václav Láska, který u soudu zastupuje rodinu poškozené, matka zemřelé policistky se domáhá celkem třímiliónového odškodnění.

Zatímco městský soud v Praze řeší pouze spor o 1,8 miliónu za nemajetkovou újmu, nárok na dalšího 1,2 miliónu byl vykázán k zvláštnímu projednání Obvodnímu soudu pro prahu 7. "V tomto případě jde o majetkovou újmu vyčíslenou částkou, jíž žena své matce v minulosti přispívala na živobytí," uvedl Láska.

K téměř tři roky starému případu se proto od čtvrtka vrací Městský soud v Praze. Jeho úkolem je posoudit, zda mladou ženu k sebevraždě skutečně dohnal její nadřízený, nebo se na jejím rozpoložení před činem mohly podílet i jiné problémy.

Advokát Láska vidí věc jasně. Jednání nadřízeného policisty v žalobě označuje za sexuální obtěžování a bossing (šikanu na pracovišti ze strany nadřízeného).

„Nárok neuznáváme, zcela chybí příčinná souvislost mezi újmou, která měla poškozené vzniknout a sebevraždou,“ uvedl zástupce státu Petr Michálek.

Měla s ním intimní vztah

Mladá policistka z hospodářské kriminálky s nadřízeným skutečně měla intimní vztah, v dopise na rozloučenou ho však popisuje jako nedobrovolný. Sexem s nadřízeným se prý snažila mírnit jeho šikanu. „Tlačil na mě, byl zlý, raději jsem s ním měla vztah,“ uvedla v posledním dopise s tím, že jí šéf dělal na pracovišti problémy.

Podle psychiatra Petra Weise, který muže posuzoval, netrpí policista žádnou duševní poruchou ani sexuální úchylkou. Jeho chování plně odpovídá zneužití asymetrického postavení nadřízeného a podřízeného, na rozhodnutí mladé ženy se však mohla podle znalce podepsat i její vlastní emoční labilita.

Tehdejší Inspekce ministra vnitra se případem zabývala už krátce po události a dospěla k závěru, že nadřízený policista nespáchal žádný trestný čin. Svým jednáním vůči podřízené se dopustil prý jen přestupku, za který byl potrestán snížením tarifního platu o 5 procent na dobu dvou měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám