Hlavní obsah

Šel prověřit kouř z okna, na zádech mu přistál hrnec plný hořícího oleje

Právo, Patrik Biskup

Devětatřicetiletý Martin Brejcha z Plzně je profesí záchranář. Když si loni v červenci všiml, že z otevřeného okna přízemního bytu panelového domu v Rodinné ulici vychází kouř, okamžitě šel prověřit, jestli se něco vážného neděje. Pak už si jenom vzpomíná, že proti němu vyletěla ohnivá koule a ucítil po těle obrovský žár.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ruku na usmířenou si Pavel Nový (vlevo) a Martin Brejcha podali až u soudu

Článek

Zasáhl ho hrnec s hořícím olejem, který ve zmatku vyhodil z okna nájemník bytu Pavel Nový (24). Toho žalobce ve středu postavil před soud za těžkou újmu na zdraví z nedbalosti. Brejchu totiž olej popálil tak, že musel absolvovat 11 operací a do práce mohl začít chodit až po půl roce.

Obžalovaný neskrýval slzy

„Když jsem k tomu oknu došel na vzdálenost asi půl metru, viděl jsem uvnitř bytu hořící kouli a nějakou postavu, která tam u toho stojí. Než jsem na tu situaci mohl nějak zareagovat, ozval se výkřik a ohnivá koule letěla ven přímo na mě. Stačil jsem se jen instinktivně sehnout. Celé tělo se mi rozpálilo a hrozně to syčelo. Okamžitě jsem si lehnul na zem a začal válet sudy, abych se uhasil. Přitom jsem se snažil mobilem vytočit tísňovou linku,“ popisoval u soudu otec tří dětí.

Vrtulník ho s těžkými popáleninami přepravil na specializovanou kliniku na pražských Vinohradech. Dodnes nosí speciální bandáž kvůli tomu, aby mu nepraskaly jizvy po plastikách.

Hrozně mě to mrzí, jsem z toho psychicky úplně hotový.
Pavel Nový

Podle žalobce Roberta Merkuna nechal Nový hrnec na hořáku bez dozoru. „Došlo k přehřátí oleje a následnému vzplanutí. Aby zabránil případnému rozšíření požáru, vyhodil hrnec s hořícím olejem z okna na ulici, kde se v tu dobu nacházel poškozený,“ uvedl.

Sám obžalovaný měl při výslechu před soudem slzy v očích. „Hrozně mě to mrzí, jsem z toho psychicky úplně hotový,“ řekl Nový, který pracuje jako řidič u pohřební služby. Na druhou stranu se ale za celou dobu Brejchovi neomluvil, přestože bydleli v jednom bloku a občas se i potkali. Ruku na usmířenou si oba podali až u soudu.

Osudný den by Nový nejraději vymazal z paměti. „Přišel jsem utahaný a hladový z práce. Zapálil jsem hořák a postavil na něj hrnec s olejem, že si usmažím hranolky. Ještě jsem si odskočil na záchod, a když jsem se tak po minutě a půl vrátil do kuchyně, v kastrolu hořel olej a od něj chytla i slaměná ozdoba nad sporákem,“ popisoval Nový, co předcházelo jednání žalovaného.

Hasicí přístroj nenašel

Nejprve prý vyběhl na chodbu a sháněl hasicí přístroj. Když ho nenašel, sprintoval zpátky do bytu. „To už z hrnce šlehaly asi metrové plameny. Podíval jsem se nejdřív z okna, jestli tam nikdo není. Pak jsem si omotal ruku utěrkou, čapnul hořící hrnec a pustil ho dolů z okna,“ uvedl.

V případě uznání viny mu hrozí až dva roky vězení, Brejcha se navíc k trestnímu řízení připojil s nárokem na téměř čtvrtmiliónové odškodnění.

Soudkyně jednání odročila, chce si na místě prověřit věrohodnost výpovědí obou mužů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám