Hlavní obsah

V Českém Těšíně havaroval kamión jedoucí bez řidiče

Právo, Pavel Karban
Český Těšín
Aktualizováno

Zřejmě všichni andělé strážní stáli ve středu dopoledne při řidiči polského kamiónu, který havaroval na okraji Českého Těšína. Auto, které i s nákladem vážilo 38 tun, totiž šoférovi ujelo z kopce a po zhruba 500 metrech vyjelo ze silnice a převrátilo se na svahu.

Nehoda kamiónu v Českém TěšíněVideo: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

Ke kuriózní nehodě došlo kolem 10. hodiny. Kamión, který jel od Havířova na Český Těšín, převážel 19 tun lepidla a granulátu.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Havarovaný kamión na Karvinsku

„Řidič kamiónu na horizontu pociťoval problémy s brzdami, proto zastavil. Když podle svých slov vylezl z kabiny, měl se kamión i přes zařazenou zpátečku a ruční brzdu rozjet,“ informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Polák už rozjeté auto nedohonil, skončil s odřenými koleny. Podle policejního měření ujel opuštěný kamión zhruba půl kilometru po silnici, aniž by kohokoliv srazil nebo přejel do protisměru.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Havarovaný kamión na Karvinsku

Nakonec vozidlo sjelo z Ostravské ulice před křižovatkou s Rybářskou ulicí z cesty a nedaleko přehrady Hrabina se na svahu převrátilo.

Aby se kamión nesesul z kopce, museli ho hasiči zajistit dvěma ocelovými lany. Protože z havarovaného auta vytekla lepidla, dorazili na místo nehody kromě hasičů a policistů, také zástupci českotěšínské radnice a Povodí Odry.

„Vytvořili jsme maximální opatření, abychom odstranili nebezpečí kontaminace spodních vod a později i zhruba 200 metrů vzdálené přehrady Hrabina,“ uvedl za vodoprávní úřad Daniel Křenek. Vytékající lepidlo se zachycuje do vykopaného výkopu, odkud jej pracovníci odborné firmy čerpají do sudů. Pokud nezačne pršet, je hrozba znečištění spodních vod podle odborníků minimální.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Havarovaný kamión na Karvinsku

Podle mluvčí českotěšínské radnice Doroty Havlíkové je přehrada Hrabina velmi cennou lokalitou nejen pro rekreaci obyvatel města, ale také kvůli výskytu chráněných ptáků a rostlin.

„Před pěti lety jsme ji komplexně zrevitalizovali, investice zahrnovala vybagrování dna, čištění břehů, výstavbu umělého ostrůvku pro hnízdění ptáků a úpravu okolí,“ popsala.

Hasiči přivezli dva vyprošťovací speciály a jeden výkonný jeřáb, aby mohli auto postavit zpět na silnici. Podle karvinského policejního mluvčího Jaroslava Kuse je událost v šetření. „Momentálně se čeká na překládku zboží,“ řekl Kus krátce před 15. hodinou a dodal, že dopravní policisté jsou stále na místě nehody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám