Hlavní obsah

Tři obžalovaní z mačetového útoku začali vypovídat ke kamerovým záznamům

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

U libereckého krajského soudu se ve středu přehrávaly záznamy z kamer, které zachytily tzv. mačetový útok v nonstop baru v Novém Boru na Českolipsku, při němž byli v srpnu 2011 zraněni tři lidé.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Záznamy z kamer umístěných v baru nebyly příliš kvalitní. „Specializovaný znalecký ústav záznam vyčistil a zkvalitnil,“ ujistila předsedkyně soudního senátu Eva Drahotová s tím, že jednotlivé osoby na videozáznamech lze identifikovat.

„Obžalovaní měli možnost se vyjadřovat k tomu, jestli se poznávají, jestli poznávají ostatní obžalované a poškozené,“ uvedla Drahotová. Dva mladiství z pěti obžalovaných Romů se rozhodli k záznamům nevypovídat, zbývající tři se k promítaným záznamům vyjadřují, což znamená obrat ve vleklé kauze.

Od počátku hlavního líčení, kdy obhajobu vedla advokátka Klára Samková, totiž nikdo nevypovídal. Obrat nastal, až když jeden z obžalovaných, Antonín Sinu, v dopisu z vazební věznice označil pachatele útoku a rozhodl se svědčit.

Vrchní soud Samkovou následně kvůli kolizi obhajoby vyloučil. „Ta strategie byla jednoduchá. Doporučení paní Samkové bylo nevypovídat, aby si neodporovali už od počátku. Když má každý svého právního zástupce, snaží se chránit ne jako celek, ale samostatně,“ uvedla Romana Staňková, která obhajuje Antonína Sinu.

Ve čtvrtek bude hlavní líčení pokračovat přehráváním kamerových záznamů poškozeným.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám