Hlavní obsah

Muž z Prostějova měl zardousit vlastní matku, vinu popírá

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Z těžko pochopitelného činu se začal ve středu zpovídat před brněnským krajským soudem devětačtyřicetiletý Pavel Smělý z Prostějova. Státní zástupce ho totiž posadil na lavici obžalovaných za vraždu vlastní matky, kterou měl bez milosti zardousit. Muž ale jakoukoli vinu na smrti ženy, která mu dala život, popírá.

Článek

K činu mělo dojít loni v dubnu v bytě, kde muž žil s rodiči. Podle obžaloby syn svou třiašedesátiletou matku napadl a zardousil, motiv není znám. Muž se hájí tím, že se o násilné smrti matky dozvěděl až od policistů, protože v inkriminovanou dobu nebyl vůbec doma.

„Nevím, co se stalo, nemám pro to vysvětlení. Náš vztah byl v podstatě bezproblémový. Matku jsme s otcem našli v ložnici v bezvědomí, pokoušeli jsme se ji oživovat, ale bylo to marné. Zavolali jsme záchranku, ale ani lékaři jí nepomohli,“ popsal situaci ze svého pohledu obžalovaný s tím, že před osudnou chvílí jezdil po městě autem, což by prý mohl dokázat v případě, že by se městské kamerové záznamy po pěti dnech nepřepisovaly.

Jeho matka se prý léčila v minulosti na psychiatrii a občas měla problémy s dýcháním. „Tak čtyřikrát do roka se stávalo, že se zakašlala a začala se dusit. Přitom se bouchala do krku. Ale jestli se to samé stalo i před její smrtí, nevím,“ dodal syn.

Policisté se začali případem zabývat na základě pitvy a znaleckých posudků ze soudního lékařství. Z těch totiž vyplynulo, že žena zemřela po intenzivním rdoušení. Další světlo do případu by měly vnést výslechu znalců a svědků. Muži hrozí v případě uznání viny až 18 let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám