Hlavní obsah

Dva pokladní byli přepadeni u otevřeného okna, poště teď musejí zaplatit čtyři milióny

Praha

Dva bývalí pokladní České pošty, které v roce 1997 oloupili neznámí pachatelé o 28,5 miliónu korun, musí svému někdejšímu zaměstnavateli zaplatit každý přes dva milióny korun. Soud sice oběma uložil povinnost uhradit pouze milión, zbytek ale činí desetiprocentní úroky od roku 2000. Rozhodl o tom ve středu pravomocně odvolací Městský soud v Praze, který potvrdil loňský verdikt Obvodního soudu pro Prahu 6.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Helena Baudyšová (vlevo) a Karel Molodčenko (vpravo) stanuli 24. dubna před Městským soudem v Praze.

Článek

Spor, který se táhne přes 13 let, však zřejmě nekončí, oba advokáti podají dovolání k Nejvyššímu soudu. Pošta se po Heleně Baudyšové a Karlu Molodčenkovi domáhala náhrady škody za to, že podle ní porušili bezpečnostní předpisy.

Bývalí pokladní pošty totiž byli 31. října 1997 u toho, když tři maskovaní a ozbrojení lupiči ukradli rekordní částku – 28,5 miliónu korun. Lupiče, kteří do pokladní místnosti pošty vnikli otevřeným oknem, se potrestat nepodařilo. Před soudem sice stanula trojice mladíků, vina jim ale nebyla prokázána.

Nemám to kde vzít, vždyť mám důchod 12 tisíc. Chtějí ze mě udělat bezdomovce.
Odsouzená

Pošta poté propustila pokladní z práce za to, že hrubě porušili bezpečnostní předpisy. Peníze prý přepočítávali u otevřeného okna, měli odemčený trezor a alarm neměli předpisově zavěšený na krku, ale uložený v zásuvce stolu. "Strašný, strašný. A čekala jsem to, že pošta musí vždycky vyhrát," prohlásila bezprostředně po vyhlášení verdiktu Baudyšová, která je již v důchodu.

"Nemám to kde vzít, vždyť mám důchod 12 tisíc. Chtějí ze mě udělat bezdomovce," dodala. Její advokát Václav Veselý ale sdělil, že hodlá k Nejvyššímu soudu podat nejen dovolání, ale také žádost o odložení povinnosti zaplatit.

Pošta původně požadovala po svých někdejších zaměstnancích přes 25 miliónů korun. Obvodní soud ale napoprvé bývalým pokladním uložil povinnost zaplatit po miliónu korun, zbytek žaloby zamítl. Městský soud v Praze následně rozhodnutí zrušil, ale pouze v části týkající se povinnosti zaplatit. Zbylá část tak nabyla právní moci.

Reklama

Výběr článků

Načítám