Hlavní obsah

Soud se musí vrátit ke kauze exekutorského vykonavatele, který měl hrozit ricinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Liberecký krajský soud se bude muset znovu zabývat případem Daniela Drábka, kterého v únoru nepravomocně odsoudil za vyhrožování otravou smrtícím jedem ricinem. Odvolací Vrchní soud v Praze v pondělí totiž tuto část verdiktu zrušil. Někdejšího exekutorského vykonavatele však zároveň uznal vinným z prodeje marihuany a nedovoleného ozbrojování, za což mu pravomocně uložil pět let vězení.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Daniel Drábek (uprostřed) u soudu

Článek

Policie u Drábka našla celkem 12 miligramů ricinu. Obžaloba ho v této souvislosti původně vinila z přechovávání zakázaného bojového prostředku, podle prvoinstančního soudu ale jed v tomto případě nebylo možné za bojový prostředek považovat. Množství látky, které u sebe muž měl, by totiž nestačilo k výrobě toxické zbraně pro masové využití. Přesto by jím za použití injekce mohl zabít 170 lidí.

Liberecký soud dospěl k závěru, že Drábek vydíral své známé, když je pod pohrůžkou, že je poleje pivem s ricinem, přiměl k tomu, aby neoznámili jeho trestnou činnost. Odvolací vrchní soud však upozornil, že popis Drábkova jednání je v rozsudku rozporný a nelogický, takže je potřeba znovu vyslechnout údajně vydírané muže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám