Hlavní obsah

Muž a jeho dcera podle policie podváděli při čerpání dotací na penzión

– Tábor
Právo, Pavel Orholz

Policisté viní 56letého muže a jeho 32letou dceru z toho, že podvodně získali třicet miliónů korun na stavbu penziónu u Libína na Prachaticku. Jak sdělil Právu mluvčí jihočeské policie Jiří Matner nejprve neprávem dostali dotaci z ROP Jihozápad a následně si půjčili peníze od stavební firmy, která dělala stavbu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Muž s dcerou z Táborska zažádali v roce 2008 o dotaci z ROP. Uvedli při tom nepravdivé údaje týkající se vlastního finančního krytí. Společnost otce prostě dceři vystavila potvrzení o fiktivní půjčce 14 miliónů korun a na základě toho získal záměr dotaci 13,5 miliónu korun," konstatoval Matzner.

Podle něho pak měli problémy s placením firmě, která projekt realizovala. Požádali ji proto o půjčku 12,5 miliónu korun s tím, že peníze vrátí po proplacení dotace.

„Firma měla již rozestavěno, a tak stála před hrozbou, že bez poskytnutí půjčky padne dotace a z celé stavby nebude vůbec nic," zmínil Matzner.

Obviněná dvojice ještě dluží další částky za neproplacené faktury. Proto celková suma dosahuje 30 miliónů korun. Penzión, který je nyní už delší dobu v provozu, podle Matznera s největší pravděpodobností skončí v exekuci. Dvojice totiž bude zřejmě muset vrátit dotaci z EU.

Muž i jeho dcera jsou obviněni z podvodu spáchaného formou spolupachatelství, zločinu dotačního podvodu a zločinu poškozování finančních zájmů Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám