Hlavní obsah

Šest let vězení pro policistu, který při potyčce zastřelil muže

Praha

Pražský vrchní soud ve středu poslal bývalého policistu Jiřího Jungmana na šest let do vězení za to, že při potyčce v květnu 2008 zastřelil člověka. Odvolací senát tak výrazně zpřísnil verdikt královéhradeckého krajského soudu, který mu loni v prosinci vyměřil dvouletý podmíněný trest. Místo za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky ho potrestal za zabití.

Foto: René Chvalina, Právo

Jiří Jungman u soudu

Článek

Muž byl již dříve kvůli svému činu pravomocně odsouzen k desetiletému vězení za vraždu, tento trest ale následně zrušil Ústavní soud. Dnešní verdikt je pravomocný.

Incident se odehrál v Trutnově. Jungman se pozdě v noci dostal do slovní a poté i fyzické potyčky s dalším mužem. Oba byli podle spisu opilí. Pře skončila střelbou. Jeden z výstřelů zasáhl muže do srdce.

Hradecký soud Jungmanovi již v roce 2010 uložil dvouletý trest s podmíněným odkladem na pět let, a to za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky. Vrchní soud v Praze ale čin překvalifikoval na vraždu a poslal Jungmana na deset let do věznice s ostrahou.

Před dvěma lety verdikt potvrdil Nejvyšší soud. ÚS však verdikt zrušil, protože podle něj justice zcela pominula Jungmanovy argumenty a rozhodla o jeho vině bez odpovídajících důkazů. Podle soudu například z žádného z důkazů nelze jednoznačně odvodit, že Jungman potyčku vyprovokoval. Bývalý policista byl pak propuštěn z vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám