Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat sedm osob ze stamiliónového krácení daní

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Protikorupční policie navrhla obžalovat sedm osob, které podezírá ze stamiliónových daňových podvodů. Mezi obviněnými je i bývalý manažer středočeských nemocnic. O případu ve středu informoval mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Obvinění měli vytvořit řetězec firem, smluv, faktur, toku finančních prostředků, postoupení pohledávek a zápočtů pohledávek pouze s úmyslem zkrátit daň z přidané hodnoty u společností, které ovládali," uvedl Ibehej, podle něhož nebyla údajná díla, kterými měly být realitní studie, vůbec vytvořena. Přesto měla být vyvezena jako služba do zahraničí  a následně využita ke krácení daně.

Škodu vyčíslili policisté na minimálně 254 miliónů korun.

V případu figurují i nastrčené osoby, tzv. bílí koně. "Smyslem jejich činnosti mělo být vyvedení finančních prostředků získaných trestnou činností z normálně fungujících společností," uvedl Ibehej.

Vyšetřování komplikovalo postupování a předávání pohledávek i skutečnost, že policisté museli žádat o právní pomoc ve dvou státech mimo EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám