Hlavní obsah

Zaplatil dealerovi drog falešnými bankovkami a dostal nakládačku

Právo, Jiří Tomaškovič
Opava

Kriminalisté zadrželi dva muže ve věku 25 a 30 let z Opavska, kteří doma na kopírce padělali dvousetkorunové bankovky. Za ně pak nakupovali drogy.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Zadržené falešné dvousetkorunové bankovky

Článek

Domácí padělatelská výroba začala jako neobvyklý způsob pomsty. Když si známý, jenž se vyhýbal nástupu do vězení, k 30letému dělníkovi z Opavska chodil neustále půjčovat, ale už peníze nevracel, rozhodl se ho muž vytrestat.

„Doma vyrobil falešné dvoustovky a počítal s tím, že mu tak způsobí problém. To se taky stalo. Dealeři, kterým za pervitin zaplatil falešnými bankovkami, to poznali a zbili ho. Padělky si ale odvezli,“ popsal počátek padělatelské výroby Miroslav Novák z hospodářské kriminálky v Ostravě.

Foto: Policie ČR

Policisté v bytě podezřelého zabavili počítač a tiskárnu, na které pachatelé padělky vyráběli.

Nápad s placením drog falešnými dvoustovkami se muži z Opavska ovšem zalíbil. Domluvil se s dalším kamarádem, jenž měl kontakty na drogové dealery, že si takto obstarají další drogy. „Za ně opět zaplatili dvousetkorunovými bankovkami, které doma vyrobil. Prodejci drog pak následně bankovky posílali dál do oběhu,“ doplnil Novák.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Kriminalista Jiří Jícha s hospodářské kriminálky moravskoslezského kraje se zadrženými falešnými dvousetkorunovými bankovkami.

První podezřelé bankovky v hodnotě 200 korun objevili kriminalisté 5. března ve Frýdku-Místku, následně se objevily v herně v Ostravě a na Opavsku. „Podle čísel bankovek jsme usoudili, že je tady někdo, kdo bankovky vyrábí a dává do oběhu,“ řekl vedoucí odboru hospodářské kriminality Jiří Jícha.

Za měsíc a pět dní nashromáždil osmičlenný tým kriminalistů dostatek důkazů a 10. dubna provedl první domovní prohlídky. „Zajistili jsme počítač i multifunkční tiskárnu. Na místě jsme zajistili i papír, na který pachatel dvoustovky tiskl,“ popsal Jícha.

Foto: Policie ČR

Policisté v bytě podezřelého zabavili počítač a tiskárnu, na které pachatelé padělky vyráběli.

Pachatel stihl podle vyšetřovatelů vyrobit „pouze“ 32 bankovek v hodnotě 200 korun. Jiné netiskl. Devětadvacet z nich už policisté mají. „Padělky nebyly příliš kvalitní. Pachatel je tiskl na obyčejný kancelářský papír, který následně krčil, aby bankovkám dodal autentičnosti,“ sdělil kriminalista Novák. Pachatelům hrozí za trestný čin padělání a pozměňování měny tři až osm let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám