Hlavní obsah

Elitní voják, který měl znásilnit měsíční holčičku, údajně rozkrýval pedofilní síť

Právo, Petr Kozelka
Brno

Případ, který otřásl i zkušenými vyšetřovateli, začal ve středu rozplétat brněnský krajský soud. Stanul před ním třiačtyřicetiletý Viktor Štingl, který podle vyšetřovatelů znásilnil 1,5měsíční holčičku, kterou mu za úplatu poskytla její vlastní matka, a v dalších případech se snažil děti koupit k sexu od jejich rodičů. Bývalý elitní vojenský policista vycvičený na ochranu osob se brání tím, že se jen snažil rozkrývat pedofilní podsvětí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Viktor Štingl si před soudem schovával svou tvář.

Článek

Své oběti si podle státního zástupce hledal na internetu na nejrůznějších chatech. Pod přezdívkami jako Max, Amorek1 nebo Rafael tam měl navazovat kontakt s matkami, které měly malé děti, a měl je přemlouvat k tomu, aby mu dítka poskytly k sexu. Využívat měl podle obžaloby špatné finanční situace matek a za jejich děti údajně nabízel částky od několika set do několika desítek tisíc korun.

„Jedné z žen nabízel 35 tisíc korun za to, že mu poskytne svou roční dceru, s kterou by vykonal soulož, aby ji připravil o panenství. S další šestiletou dívkou byl ve vaně, umýval ji, zamýšlel ji opít či omámit prášky a pak znásilnit, ale k činu nakonec nedošlo,“ popsal jen několik z téměř dvou desítek žalovaných skutků státní zástupce.

Chtěl jsem jen rozkrývat trestnou činnost a pak to předat policii. Vyšetřování jsem vedl hlavně na chatu.
Obžalovaný

Se Štinglem měla stanout před soudem i žena z Brna, u které muž se svými chlípnými nabídkami uspěl. Podle vyšetřovatelů mu v březnu loňského roku v jihomoravské metropoli v oblasti zvané Brněnský Bronx za úplatu předala svou teprve šestitýdenní dceru. Sama matka mu ji v autě měla svléknout a muž se měl ústy dotýkat přirození batolete. Žena ale k soudu ve středu nepřišla, a tento případ tak bude muset soud projednat později.

„Chtěl jsem jen rozkrývat trestnou činnost a pak to předat policii. Vyšetřování jsem vedl hlavně na chatu, ale hodně z oslovených mě nepřesvědčilo o tom, že by to myslelo skutečně vážně. Více jsem rozpracoval dva případy, které jsem pak chtěl předat policii. Matka mi svou dceru nabídla, ale neoznámil jsem to hned, aby se moje vyšetřování nepokazilo,“ prohlásil před soudem Štingl.

Soud musí vyslechnout celou řadu svědků zejména z řad matek, kterým se muž měl vnucovat, a také znalce, kteří pohovoří o sexuálních preferencích a duševních pochodech obžalovaného. V případě viny mu hrozí až 12 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám