Hlavní obsah

Policie obvinila tři členy bývalého vedení Key Investments

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Detektivové z protikorupční policie (ÚOKFK) v těchto dnech obvinili trojici bývalých členů představenstva společnosti Key Investments, kteří měli v letech 2007 až 2011 svými rizikovými nákupy na kapitálovém trhu způsobit škodu přes 300 miliónů korun. Investované peníze přitom patřily mimo jiné pěti českým městům či městským částem, například některým pražským obvodům.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kriminalisté našeho útvaru všechny tři obvinili z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. V případě pravomocného odsouzení hrozí všem trest odnětí svobody až na osm let,“ sdělil v úterý Právu mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

Jeden z obviněných podle policie jako obchodník s cennými papíry nakupoval vysoce rizikové investiční nástroje, přestože si měl být vědom nedostatečné likvidity nakoupených cenných papírů. Zbylá dvojice prý nedostatečně dohlížela na činnost společnosti a její rizikové investice.

„Poté, co společnost v dubnu 2011 skončila jako obchodník s cennými papíry, nemohlo dojít k vypořádání uzavřených smluv vyprodáním portfolia na kapitálovém trhu, a svým jednáním tak dle závěrů kriminalistů obviněné osoby způsobily dosud zjištěným 32 fyzickým, čtyřem právnickým osobám a pěti městům či městským částem škodu cca 315 miliónů korun,“ upřesnil Ibehej.

Doplnil, že všichni obvinění jsou na svobodě a případ dozorují vrchní žalobci v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám