Hlavní obsah

Kauza vraždících dětí půjde znovu k soudu

Právo, pko
Brno

Krajský soud v Hradci Králové se bude muset znovu zabývat návrhem na obnovu procesu, kterého se dožaduje třiačtyřicetiletý Vladimír Giňa. Toho soudy potrestaly 14 lety vězení za to, že zorganizoval loupežnou vraždu stařenky, kterou provedla skupina dětí v čele s jeho synem. Nejvyšší soud (NS) totiž vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti a v případu konstatoval porušení zákona.

Článek

Giňa se snažil svůj případ otevřít s tím, že má k dispozici nové svědky a důkazy. Soud ale jeho návrh smetl ze stolu a stejně tak postupoval i Vrchní soud v Praze. V tom ale senát NS spatřil porušení zákona.

„Soud nijak nereagoval na to, že obviněný chtěl přednést nové důkazy a svědky, návrh na obnovu řízení zamítl, aniž by vyčkal vyjádření obhájce obviněného nebo obviněného vyzval ke konkretizaci údajů,“ prohlásili soudci a nařídili hradeckému soudu, aby věc znovu projednal.

Giňa podle pravomocného verdiktu navedl k vraždě jednaosmdesátileté stařenky na Rychnovsku svého mladistvého syna a pět dalších nezletilých dětí. Chlapcům nabídl možnost, jak si vydělat peníze.

Odvezl je na místo činu autem, ve kterém na ně čekal. Skupina chlapců bezbrannou ženu napadla brutálním a trýznivým způsobem. Kopali ji, bili ji paličkou na maso do hlavy a bodali ji nůžkami do hrudníku a krku. Z jejího domku si odnesli asi 2000 korun, které předali Giňovi. Těžce zraněnou důchodkyni pak našel doma synovec, žena ale po pěti dnech v nemocnici následkům zranění podlehla.

Útočící děti na lavici obžalovaných neskončily kvůli svému věku, nyní pobývají v diagnostických ústavech po celé republice. Mladistvý syn dostal sedm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám