Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu pacienta na psychiatrickou léčebnu

Brněnský krajský soud minulý týden po čtyřletém sporu zamítl žalobu Lukáše Bureše na Psychiatrickou léčebnu Brno-Černovice. Bureš se domáhal omluvy a finančního zadostiučinění za to, že ho v léčebně násilím přivázali na noc k posteli, čímž ponížili jeho lidskou důstojnost a způsobili mu psychické utrpení, ale i zranění rukou.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Případ projednával i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Článek

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku (ESLP) loni konstatoval, že jednání léčebny bylo nelidské, ponižující a v rozporu s právem.

"I přes tento jasný verdikt brněnský krajský soud odmítl uznat jakoukoli odpovědnost léčebny a poškozenému nepřiznal ani pouhou omluvu," řekla v pondělí právnička Ligy lidských práv a Centra advokacie duševně postižených Zuzana Durajová.

Vyšel polonahý na ulici

Bureš tvrdí, že jeho umístění do léčebny bylo nezákonné. Stěžoval si také na ponižující zacházení ošetřujícího personálu a neochotu státních orgánů vyšetřit okolnosti hospitalizace. Do léčebny se tehdy dvaadvacetiletý mladík dostal v únoru 2007 po předávkování uklidňujícím lékem, který mu předepsali v Itálii.

Pod vlivem medikamentů vyšel z bytu na ulici a do obchodu bez kalhot, pouze ve svetru. Policejní hlídka ho následně převezla do psychiatrické léčebny. Tamní lékař se domníval, že je pod vlivem drog. Proto jej nechal umístit na záchytce.

Podle stížnosti byl Bureš deset hodin připoutaný k lůžku. Popruhy mu způsobily poranění na zápěstích i na krku. Bureš má dodnes viditelné jizvy a trvalé následky, což jej jako aktivního hráče na violoncello silně zasáhlo.

Rozhodnutí krajského soudu není pravomocné. Advokát Bureše podle Durajové připravuje odvolání i stížnost na postup soudkyně Dagmar Bastlové, která o věci rozhodla. Prý bránila právním zástupcům žalobce pořizovat si z jednání zvukové nahrávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám