Hlavní obsah

V kauze Stodolových vypovídali svědci

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Třetím dnem pokračovalo ve čtvrtek u královéhradeckého krajského soudu hlavní líčení s manželi Jaroslavem a Danou Stodolovými, podezřelými ze spáchání osmi vražd a dalších trestných činů. Senát vyslýchal příbuzné a známé některých obětí.

Článek

Svědčit přišla i Naděžda Doškářová, jejíž otec, pětasedmdesátiletý Stanislav Šanda, byl v polovině listopadu 2001 nalezen mrtev v požářišti svého slavošovského domu.

"Když jsem se dostala dovnitř, viděla jsem na různých místech stopy krve. Bylo mi jasné, že tam musel být někdo cizí. Zjistila jsem, že se ztratily peníze a různé věci," řekla soudu a její výpověď potvrdil pár minut nato i její bratr Stanislav. "Bylo mi to divné," řekl.

Tento případ byl později označen za první vraždu, kterou spáchali Stodolovi, bydlící v těsném Šandově sousedství. V první fázi vyšetřování však středočeští policisté věc odložili, neboť podle lékařské zprávy muž zemřel bez cizího zavinění.

"V rámci ohledání zjistila policie stejné stopy jako svědci. Pozůstalí se na ni také obraceli ohledně odcizených věcí. Policie v Kutné Hoře ale věc odložila se závěrem, že šlo o krádež spáchanou neznámým pachatelem, a nešťastné úmrtí poškozeného. Policisté v krádeži a úmrtí neviděli souvislost," řekla královéhradecká státní zástupkyně Renáta Vesecká, která loni v srpnu jako první zveřejnila, že vyšetřovatelé se v případu sériových vražd dopustili řady vážných chyb.

Nevyzvedl si objednaný nákup

Soud dnes vyslechl i svědectví lidí, kteří na konci září roku 2001 v Chabeřicích na Kutnohorsku nalezli sedmasedmdesátiletého Aloise Miškovského. Ležel se svázanýma rukama ve svém domku. Muže dva dny ve vsi nikdo neviděl a sousedé o něj měli strach.

"Nevyzvedl si totiž objednaný nákup. Šla jsem za ním a u jeho zamčených dveří jsem uviděla rozbité sklo. Volala jsem na něho, odpovídal mi zmateně. Pak přijel starosta a zavolal policii," vypověděla jedna ze sousedek.

Tehdejší chabeřický starosta Josef Tvrdík (nez.) se dostal dovnitř pomocí klíče, který náhodou nalezl na dvorku. "Pan Miškovský ležel na břiše a ruce měl poměrně pevně svázané dozadu. Nesouvisle mi říkal, že ho někdo přepadl. Pak jej odvezla sanitka," popsal soudcům objevení přepadeného důchodce.

Oběť znal od dětství

Jaroslav Stodola se loni policistům přiznal, že Miškovského, jehož znal z dětství, přepadl se svou ženou kvůli penězům. Před tím si vzali na tváře masky.

Svědci se shodli, že Miškovský měl po propuštění z nemocnice psychické problémy. "O přepadení se bál mluvit. Řekl mi jen, že uslyšel nějaké rány a pak do domu vtrhli nějací maskovaní lidé," uvedla Miškovského příbuzná Zdena Přibylová, která se o přepadeného muže starala až do jeho nedávného úmrtí.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza Stodolových jde před soud

Případ sériových vražd manželů Stodolových bude v dubnu projednávat Krajský soud v Hradci Králové. Senát, jemuž bude předsedat soudce Miroslav Mjartan, zasedne...

Stodolová svalila vinu na manžela

Dana Stodolová při své úterní výpovědi před trestním senátem Krajského soudu v Hradci Králové svalila vinu na svého muže Jaroslava. Ten dnes odmítl vypovídat,...

Výběr článků

Načítám