Hlavní obsah

Litoměřičtí soudci skončili na lavici obžalovaných, měli ovlivňovat případy

Právo, Ludmila Žlábková
Jičín

Hned dva soudci na lavici obžalovaných, takový obrázek se naskytl v pondělí u jičínského okresního soudu, kde začalo hlavní líčení v kauze dvou litoměřických soudců Josefa Knotka a Ladislava Jelínka. Jsou obžalováni z braní úplatku a zneužití pravomocí úřední osoby. Za to jim hrozí až deset let vězení.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaní soudci litoměřického soudu Josef Knotek (vlevo) a Ladislav Jelínek

Článek

Obžalovaná je také soudní zapisovatelka Jiřina Šindelářová a trojice mužů, kteří měli za úplatu žádat pro své známé například podmínečné propuštění z vězení nebo rychlé vrácení řidičského průkazu po vypršení poloviny trestu.

Zatímco obžalovaný Antonín Kühn a Michal Motejl se k soudu dostavili, poslední obžalovaný Antonín Marčaník nepřišel. Jeho případ byl proto z jednání vyloučen k samostatnému projednávání.

Státní zástupce Radim Dragoun o obžalobě v případu litoměřických soudců Video: Ludmila Žlábková, Právo

U soudu je žalováno celkem pět zaznamenaných případů, k nimž došlo od srpna do listopadu 2011, kdy už policie měla dost důkazů, aby zakročila.

„Z jejich strany šlo o ovlivňování, respektive docházelo ke zrychlení ve prospěch odsouzených tak, aby se jejich případy vyřídily dříve. Takže by například nemuseli nastoupit do vězení. V jenom případě se jednalo dokonce o manipulaci s důkazy,“ uvedl státní zástupce Radim Dragoun. Za pět žalovaných skutků bylo slíbeno v součtu přes sto tisíc korun.

Po roce a půl kauza dospěla až k hlavnímu líčení. Josef Knotek, který vystupuje ve všech pěti případech, odmítl před soudem vypovídat. Proto se četla jeho výpověď z přípravného řízení. Obžalovaný však odmítl její objektivnost.

Soudce po výpovědi na policii odvezla sanitka

„Má výpověď, která byla čtena, je zmatečná. Vypovídal jsem pod emočním tlakem, kdy jsem po zadržení absolvoval domovní prohlídky, snímání otisků prstů na policii, nedostatek spánku a další prohlídku mé kanceláře. Nemohl jsem se soustředit, již na počátku mi nebylo dobře,“ hájil se Knotek s poukazem na to, že tato výpověď byla ukončena jeho kolapsem a zásahem záchranky.

Vypovídat odmítli i ostatní obžalovaní, včetně druhého soudce Ladislava Jelínka. Ten navíc upozornil, že chybou policie, která v dokumentech zaměnila jeho datum narození a bydliště, proti němu prakticky nebylo zahájeno trestní řízení. „Již v přípravném řízení byla záměna totožnosti namítána, dokonce byla podána ústavní stížnost. Ústavní soud ji ale odmítl,“ kontroval státní zástupce.

Ministr spravedlnosti oba soudce předloni dočasně zprostil soudcovské funkce. Hlavní líčení v této kauze mělo začít už v únoru. Kromě toho, že se soudu nepodařilo doručit jedno předvolání, jeden z obžalovaných také požadoval převedení případu k jinému soudu. Vrchní soud v Praze však žádosti nevyhověl.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy svědků v úterý. V jeho průběhu by mimo jiné měly být pouštěny také policejní telefonní a prostorové odposlechy. Obžalovaní však shodně napadají zákonnost jejich pořízení. Podle státního zástupce však byly provedeny v souladu s trestním řádem, proto bude trvat na jejich zhlédnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám