Hlavní obsah

Kajínek u ministerstva neuspěl, o milost požádá Zemana

Právo, Radim Vaculík

Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek (52) zřejmě definitivně narazil se svou snahou na obnovu soudního řízení, během kterého před lety dostal doživotní trest za dvojnásobnou vraždu a pokus o třetí z roku 1993. Jeho obhájce proto bude žádat o milost pro Kajínka prezidenta Miloše Zemana. Ten však už dříve řekl, že milosti udělovat nebude.

Článek

Úředníci ministerstva spravedlnosti v těchto dnech navrhli šéfovi resortu Pavlu Blažkovi (ODS), aby nepodal k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona ve prospěch Kajínka. Pokud by jí přitom soudci vyhověli, mohl se muž, vězněný nyní na Mírově, dočkat nového soudního řízení.

Nezbývá mi nic jiného než podat prezidentu republiky novou žádost o milost.
obhájce Tomáš Zejda

Kajínkův obhájce Tomáš Zejda v reakci na stanovisko ministerstva Právu řekl, že bude znovu žádat o milost pro svého klienta. Tentokrát se obrátí už na nového prezidenta Zemana. Pracovníci ministerského odboru, který se specializuje na problematiku stížností pro porušení zákona, se podle informací Práva nyní ztotožnili s nedávným názorem Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ). Tamní žalobci v březnu ministrovi doporučili Kajínkův podnět pro podání stížnosti odložit.

„Odbor dohledu navrhl v souladu se stanoviskem NSZ v Brně ministru spravedlnosti odložení podnětu ke stížnosti pro porušení zákona, který směřoval ve prospěch Jiřího Kajínka proti zamítnutí druhého návrhu na povolení obnovy řízení,“ řekla mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

Může Zeman udělat výjimku?

Upozornila, že všechny námitky odsouzeného uplatněné v jeho nynějším podnětu už posuzoval i Ústavní soud a označil je za nedůvodné. „Případná stížnost pro porušení zákona by tak směřovala proti rozhodnutí Ústavního soudu, což není ani formálně přípustné,“ dodala Čechová.

Definitivní stanovisko je ale na samotném ministru Blažkovi, který se nemusí doporučením úředníků z odboru dohledu řídit. I podle Zejdy se však dá očekávat, že bude s názorem svých podřízených souhlasit a stížnost v Kajínkův prospěch nepodá.

„Nezbývá mi nic jiného než podat prezidentu republiky novou žádost o milost. Jsem si samozřejmě vědom prohlášení prezidenta, že milosti udělovat nebude, ovšem pamatuji se i na jeho výrok den po zvolení v tom smyslu, že by měl být Kajínkův proces obnoven,“ nastínil své další plány Kajínkův právník Zejda.

Za situace, kdy podle něj prezidenta zaujala Kajínkova kauza natolik, že by uvažoval o obnově řízení, lze prý „doufat, že pan prezident nezměnil svůj názor na tento případ“.

„Snad by v této věci mohl učinit výjimku ze svého stanoviska,“ doufá v poslední naději Zejda, který například v minulosti zastupoval u kárného senátu mladoboleslavského soudce Pavla Nagyho a napoprvé mu zachránil talár. Nagy ale později rezignoval kvůli obvinění z korupce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám