Hlavní obsah

Soud propustil na svobodu korupčníka Novotného

Právo, pko
Brno

V pátek odešel po odpykání necelé poloviny trestu z břeclavské věznice na svobodu bývalý tajemník radnice Brna-střed a lobbista Radovan Novotný, který si zde opykával čtyřletý trest za korupci. Už na začátku roku byl propuštěn i jeho komplic a exstarosta Brna-Žabovřesk Aleš Kvapil. Oba dostali trest za to, že po jednom z brněnských podnikatelů požadovali úplatek.

Foto: Petr Marek, Právo

Aleš Kvapil (vlevo) a Radovan Novotný (vpravo) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Novotný se už dříve domáhal podmíněného propuštění na svobodu, ale Okresní soud v Břeclavi mu nevyhověl. Jeho žádost ale vyslyšel odvolací Krajský soud v Brně.

„Soud si vyžádal aktuální hodnocení odsouzeného z věznice Břeclav, které bylo velmi pozitivní, odsouzený patřil k nejvzornějším vězňům, tento důvod vedl k podmíněnému propuštění se zkušební dobou 4 roky,“ řekla Právu mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Kvapila s Novotným potrestaly soudy kromě trestu vězení i pokutou milión korun pro Kvapila a půl miliónu pro Novotného.

Oba odsouzení komunální politici požadovali nejprve 4 milióny a nakonec milión korun po podnikateli Jiřím Štoplovi, který chtěl v Brně-Žabovřeskách postavit multifunkční budovu. Novotný byl pověřen domlouváním schůzek, kdežto tehdejší starosta Kvapil zůstával v pozadí. Podnikateli hrozili, že bez úplatku mu jeho projekt neumožní postavit. Jenže Štopl se obrátil na policii, která pak monitorovala schůzky. Detektivové nakonec Novotného zadrželi s miliónem v tašce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám