Hlavní obsah

Policisté na Domažlicku si došlápli na výrobce pervitinu

Právo, Jan Švábek
Domažlice

Největší úspěch za poslední rok v oblasti potírání drogové kriminality si připsali domažličtí policisté. V pondělí se jim totiž podařilo rozkrýt organizovanou skupinu šesti výrobců a dealerů pervitinu, která do oběhu zřejmě uvedla kilogramy této drogy.

Foto: Policie ČR

Článek

Šéf domažlické policie Lubomír Martinec případ označil za výjimečný. Kriminalisté pachatele sledovali zhruba jeden rok. V úterý přistoupili k šesti domovním prohlídkám na Domažlicku a Klatovsku, při kterých zadrželi čtyři muže a dvě ženy. Zásahu se zúčastnilo téměř čtyřicet strážců zákona a zásahová jednotka.

„Během prohlídek jsme zajistili jednu mobilní varnu, desítky gramů pervitinu, tablety na výrobu dvou set gramů drogy a finanční hotovost,“ sdělil kriminalista Josef Praštil. Doplnil, že zákrok byl poměrně složitý, policisté totiž museli v jeden čas udeřit na šesti místech najednou. Odhalená varna se navíc nacházela v pátém poschodí panelového domu ve Kdyni. „Na místě jsme našli kyseliny a jiné chemikálie. Docházelo k ohrožování bezpečnosti domu,“ konstatoval Praštil.

Spolupracují s lékárnami

Skupina byla podle policistů dobře organizovaná. Pro léky, které používala na výrobu pervitinu, jezdila do polských a německých lékáren. „Pachatelé se ubytovali u hranic na tři dny a léky vozili postupně. Minimalizovali tak riziko ztrát v případě, že bychom je chytili,“ uvedl Praštil.

„Jedná se o výjimečný případ“
Lubomír Martinec, šéf domažlických policistů

Podle policistů výrobci drog s lékárnami často spolupracují. Pro lékárníky se totiž jedná o obrovský byznys. „Pracovníci z lékáren přivezou výrobcům drog tablety na hraniční přechod už předem vyloupané a nasáčkované,“ pokračoval Praštil. Všechny léky jsou navíc volně dostupné, objednat je lze i po internetu. Tablety pachatelé nakupovali například v lékárně v nedalekém bavorském Regenu.

Vyráběl i amnestovaný

Zadržení pachatelé již mají kriminální historii. Jeden z pachatelů byl dokonce propuštěn v rámci lednové amnestie. „Tři z podezřelých jsme propustili na svobodu. Pachatele, kteří hráli uvnitř skupiny významnější roli, jsou ve vazbě,“ sdělil Martinec s tím, že by mohli pokračovat v trestné činnosti. Utržené peníze navíc utráceli v hernách.

Výrobcům a dealerům nyní hrozí až deset let vězení. „Je však potřeba dokázat, že se jednalo o organizovanou skupinu,“ upřesnil. Takovou verzi podporuje fakt, že členové skupiny mezi sebou komunikovali i prostřednictvím vysílaček nebo sociálních sítí. Policisté nyní vyslýchají několik svědků. Někteří však odmítají spolupracovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám