Hlavní obsah

Chirurgové za smrt pacienta nemohou, znovu rozhodl brněnský soud

Právo, Jan Trojan
Brno

Sedm chirurgů brněnské nemocnice Milosrdných bratří nezavinilo v roce 2009 smrt pacienta. Již po druhé tak ve čtvrtek rozhodl městský soud. Osmapadesátiletý muž zemřel po operaci žaludku a sleziny, v těle se mu vytvořil rozsáhlý zánět. Lékaři byli obžalováni z ublížení na zdraví, hrozily jim až čtyři roky za mřížemi.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lékaři u soudu v roce 2011

Článek

Městský soud je zprostil viny již loni v lednu, krajský soud v odvolacím řízení vrátil celou věc k opětnému a podrobnějšímu projednání. Podle mluvčí městského soudu Gabriely Stočkové se nyní lékaři i státní zástupkyně vzdali práva na odvolání.

Pacient dostal zánět, znovu ho operovali

Muž byl operován v dubnu 2009 s karcinomem žaludku, při zákroku mu byla část žaludku odstraněna a lékaři pak odebrali i slezinu. Po tříhodinové operaci se muž cítil dobře a jeho stav se rychle zlepšoval. „Pacient vypadal velmi dobře, chodil po oddělení, přijímal potravu, ale ten stav byl v kontrastu s laboratorními hodnotami, které svědčily o tom, že by v těle mohl být nějaký zánět. Celý nález byl navíc komplikován tím, že pacientovi byla odebrána i slezina,“ popsal situaci jeden ze soudních znalců, kteří se před soudem snažili případ rozplést.

Pacientův stav se po prvotním zlepšení začal zhoršovat, musel být převezen na specializované pracoviště brněnské Fakultní nemocnice U svaté Anny, znovu operován a pak uveden do umělého spánku. Přes všechnu snahu ale nakonec v červnu, dva měsíce po první operaci, zemřel.

Trestní oznámení podala manželka zemřelého

Lékaři již při prvním projednávání jakékoli pochybení nebo zanedbání razantně odmítli. K soudu se dostali na základě trestního oznámení manželky zemřelého pacienta. Obžalovaným se kladlo za vinu, že nereagovali na zánětlivý bakteriální proces v organismu pacienta a neprovedli žádné potřebné vyšetření k objasnění tohoto procesu. Proto také včas nepoznali poruchu hojení, ani nezjistili jinou příčinu zánětlivého procesu.

Státní zastupitelství vycházelo v obžalobě ze znaleckého posudku, jehož autor uváděl možná pochybení chirurgů. Nyní své závěry před soudem změnil. O nevině chirurgů je přesvědčen rovněž další znalec, uznávaný chirurg Pavel Pafko, stejně vyzněl i revizní posudek.

Jeden z obžalovaných, primář chirurgie Nemocnice Milosrdných bratří Josef Všetíček, již po prvním osvobozujícím rozsudku připomněl, že pacient měl velmi závažnou diagnózu. Podle primáře byl srozuměn s tím, že lékaři nabízejí šanci na přežití operačním zákrokem.

„Každý pacient je informován, že může umřít. Muž to chápal, jeho manželka nikoli,“ řekl Všetíček. Kritiku na adresu údajně nečinných lékařů označil jako mínění nešťastné osoby, která ztratila manžela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám