Hlavní obsah

Konkurzní správce Růčka u soudu pochybení přiznal, zpronevěru odmítá

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královéhradecký krajský soud se ve středu znovu vrátil k odročené kauze konkurzního správce Drahomíra Růčky, obžalovaného ze zpronevěry zhruba 10 miliónů korun. Obžalovaný čtyřiapadesátiletý Růčka u soudu pochybení přiznal, nicméně zpronevěru nadále odmítá. Růčkovi, který je manželem bývalé starostky Broumova na Náchodsku Libuše Růčkové (ODS), hrozí až desetileté vězení.

Foto: David Taneček, ČTK

Drahomír Růčka u soudu

Článek

„V letech 2003 až 2010 jako správce konkurzní podstaty úpadce si v úmyslu neoprávněně přivlastnit svěřené finanční prostředky z konkurzní podstaty, bez souhlasu věřitelského výboru a vědomí příslušného krajského soudu vybral v hotovosti celkem 5 767 000 korun. Zároveň neoprávněně bezhotovostně převedl finanční prostředky v celkové výši 4 617 263 korun na své osobní účty, aniž by výběry a převody svěřených finančních prostředků vykázal v účetnictví,“ stojí ve spisu obžaloby.

„Nepostupoval jsem podle zákona a dopustil jsem se pochybení. Zpronevěry jsem se však nedopustil,“ uvedl u soudu Růčka. Zároveň tvrdil, že peníze z konkurzu vyvedl a svěřil člověku, který mu sliboval jejich zhodnocení.

Růčka nadále věří, že mu tento člověk peníze vrátí. Nicméně je prý ochoten do konkurzní podstaty vložit osobní majetek. Výnos z jeho prodeje by pak mohl sloužit k uspokojení pohledávek věřitelů.

Senát královéhradeckého soudu nařídil ve středu hlavní líčení na 19. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám