Hlavní obsah

Liberecký soud začal projednávat případ uhořelého bezdomovce

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Liberecký krajský soud ve středu začal projednávat případ Petera Kudráče, kterého obžaloba viní ze smrti dvaašedesátiletého bezdomovce. Podle obžaloby měl Kudráč 2. srpna v noci bezdomovce surově zbít a okrást o 200 korun. Druhý den se ohořelé torzo těla muže bez domova našlo pod silničním mostem v Liberci-Rochlici. Třiačtyřicetiletému muži za loupež a těžké ublížení na zdraví hrozí až 16 let vězení.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Peter Kudráč před libereckým soudem

Článek

Za jakých okolností tělo muže ohořelo, není jasné, podle pitvy byl bezprostřední příčinou smrti úrazový šok po napadení. Proto Kudráčovi hrozí za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti až šestnáctileté vězení.

„Jsem nevinný. Nikdy bych nikoho nezapálil,“ řekl Kudráč, který u soudu odmítl vypovídat. V přípravném řízení se kriminalistům přiznal, že bezdomovce lehce napadl. Následně ale všechno odvolal s tím, že policisté si na něm přiznání vymohli násilím.

Jeho verzi vyvrátilo vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů. Žádná poranění Kudráče po policejním výslechu nezaznamenali ani pracovníci věznice, kde si obžalovaný odpykává trest za jinou trestnou činnost.

Bezdomovec se nemohl hýbat

Z policejního výslechu vyplynulo, že Kudráč bezdomovce znal. Muži, který měl vážně nemocné nohy a mohl se pohybovat pouze po čtyřech nebo se plazit, prý Kudráč pomáhal a občas mu nosil jídlo.

V osudné noci po něm chtěl ale Kudráč peníze na pivo. Muž mu peníze vydat odmítl, tak si od něj obžalovaný vzal 200 korun sám, načež mu měl bezdomovec začít sprostě nadávat.

Navíc pohrozil Kudráčovi, že udá jeho syna, který byl v té době na útěku z výchovného zařízení. Kudráč dostal vztek a bezdomovce surově zbil a kopal do něj. Způsobil mu tak tříštivé zlomeniny obličeje, další vážná poranění hlavy a hrudníku. Soudní jednání bude pokračovat i ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám