Hlavní obsah

Kauza vytunelované Union banky definitivně skončila kvůli amnestii

Ostrava

Kauza tunelování Union banky definitivně skončila. Na případ se vztahuje amnestie prezidenta Václava Klause. Žalobce sice původně podal proti udělení amnestie stížnost, minulý týden ji ale stáhl. Ostravský krajský soud, který se případem zabýval, to už vzal na vědomí, potvrdila v úterý mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Foto: Martin Pinkas, ČTK

Uzavřená pobočka Union banky v Praze

Článek

Už krátce po vyhlášení novoroční amnestie soudce Igor Krajdl rozhodl, že se omilostnění vztahuje i na případ manažerů zkrachovalé banky. Proti jeho usnesení si ale podal stížnost státní zástupce. Než ale bylo o stížnosti rozhodnuto, státní zástupce ji stáhl. Vrchní soud v Olomouci to pak jen vzal na vědomí a původní rozhodnutí nabylo právní moci.

Zmizelo devět miliard

Ostravský finanční ústav zbankrotoval koncem května 2003 a uvízly v něm vklady 130 000 klientů. K soudu přihlásilo 75 000 věřitelů pohledávky za 17,2 miliardy korun. V ostravské bance ale zbyl majetek jen za osm miliard korun.

Dozorující vrchní státní zástupce Karel Kalda, který stížnost na amnestii podal a také i stáhl, řekl, že kauza splňovala všechny formální předpoklady, aby se na ni amnestie vztahovala.

"Stížnost jsem podal kvůli možnému nesouladu rozhodnutí o amnestii s ústavním pořádkem ČR. V okamžiku, kdy se žalobou podanou senátory Ústavní soud nakonec vůbec nezabýval, stáhl jsem stížnost zpět," vysvětlil.

Projednat kauzu chce jen jeden z pěti souzených

Z pěti souzených členů bývalého představenstva banky o projednání případu požádala jen jedna hlavních aktérek Alena Pejčochová. Jiří Babiš, Miroslav Fučík, Tomáš Michal a Tomáš Seidler amnestii využili. Amnestie se pětice bývalých manažerů a jejich spolupracovníků z majetkově propojených firem týká, protože trestní stíhání trvalo víc než osm let.

"Osobám, které byly personálně či obchodně spojené s Union bankou, poskytovali obžalovaní speciální a nestandardní úvěry. Ty nebyly dostatečně zajištěné," uvedl už dříve žalobce Karel Kalda s tím, že šance na navrácení úvěrů byla v době jejich poskytnutí minimální.

Nezávisle na této skupině je stíhán i italský finančník Giuseppe Roselli. Toho se amnestie pravděpodobně týkat nebude. V jeho případě bylo trestní stíhání zahájeno až po roce 2005.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám