Hlavní obsah

Seniorka zemřela po napadení lupičem, ten si odsedí 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v Praze v úterý poslal definitivně na 15 let do vězení třiapadesátiletého Bohuslava Řeháčka za oloupení dvou seniorek v Karlových Varech. Jedna z nich, sedmadevadesátiletá žena, následkům zranění později podlehla v nemocnici. Řeháčkovi hrozilo až 18 let vězení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Bohuslav Řeháček u soudu

Článek

Muž se k napadení žen přiznal. Proti lednovému rozsudku Krajského soudu v Plzni se odvolal kvůli výši trestu a zařazení do přísnějšího typu věznice se zvýšenou ostrahou. Podle něj je trest příliš přísný.

Soudce Zdeněk Sovák s tím nesouhlasil a uvedl, že Řeháčkovi hrozilo deset až 18 let vězení, takže sazba mírně nad polovinou je přiměřená. "Odpovídá okolnostem a závažnosti činu i osobě odsouzeného," dodal soudce.

Podle žalobkyně jednal muž promyšleně a záměrně si vybíral starší ženy coby slabé oběti. "Stačilo málo, aby je přemohl, obžalovaný ale zvolil velmi brutální útok," řekla státní zástupkyně. Řeháček podle svých slov řešil násilím svou špatnou finanční situaci.

Podle spisu loni v polovině května sledoval třiaosmdesátiletou ženu od autobusové zastávky a pod záminkou, že jde navštívit někoho v domě, se vetřel dovnitř. V přízemí u schránek ji pak několikrát udeřil pěstí do hlavy a do krku. Když upadla, ukradl jí kabelku s 1100 korunami. Ženě způsobil zranění, které si vyžádalo léčbu a dodnes pociťuje následky napadení.

O dva týdny později si opět vyhlédl starší ženu a sledoval ji od zastávky autobusu až k domu. Vetřel se dovnitř domu a v přízemí u schránek sedmadevadesátiletou seniorku napadl, udeřil jí nejméně třikrát pěstí do obličeje a když upadla, vytrhl jí kabelku s 7500 korunami. Žena utrpěla těžká poranění hlavy, jimž dva dny po útoku v nemocnici podlehla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám