Hlavní obsah

Policista s komplici zdrogovali úředníka, při zatýkání se střílelo

Novinky, Ondřej Kořínek
České Budějovice
Aktualizováno

Policistu z Českých Budějovic spolu se dvěma dalšími osobami zadržela Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se zásahovou jednotkou minulý týden ve čtvrtek. Trojice chtěla zdiskreditovat pracovníka finančního úřadu, kterému dali do nápoje pervitin a pak zajistili dopravní kontrolu. Chtěli tak zabránit kontrolám odpočtu DPH.

Zásahová jednotka při zatýkání střílelaVideo: Policie ČR

 
Článek

„Pracovník Specializovaného finančního úřadu se stal nepohodlným poté, co provedl u jedné z firem daňovou kontrolu zaměřenou na nadměrné odpočty DPH a rozhodl o nevyplacení neoprávněně nárokovaného nadměrného odpočtu v řádech několika desítek miliónů korun,“ informovala mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Pracovník měl ale naplánovány nové kontroly za další zdaňovací období. Pachatelé jim proto chtěli zabránit. Vymysleli, že poškozenému dají do nápoje pervitin, aniž by o tom měl tušení, a pak zprostředkují dopravní kontrolu, při které to vyjde najevo. Plán také zorganizovali a kontrolující policisté pomocí drogového testu odhalili přítomnost drog. 

Foto: Generální inspekce bezpečnostních sborů

Zadržení pachatele zásahovou jednotkou

„Takto chtěli pachatelé způsobit poškozenému újmu na dobré pověsti, dostat ho do role podezřelého z protizákonného jednání, a tím znemožnit jeho další výkon zaměstnání u příslušného finančního úřadu,“ vysvětlila Sandorová.

Na zadržení pachatelů se kromě inspekce podílel také Útvar rychlého nasazení.

Jeden z mužů – civilní osoba – při zatýkání nereagoval na pokyny k zastavení vozidla a chtěl ujet. Narazil však do jiného vozidla. Příslušníci zásahové jednotky při zákroku stříleli a několikrát vozidlo zasáhli. Nikdo nebyl zraněn.

Foto: Generální inspekce bezpečnostních sborů

Zadržení pachatele zásahovou jednotkou

„Policista byl obviněn ze zločinu násilí proti úřední osobě, přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a přečinu poškození cizích práv,“ konstatovala mluvčí s tím, že civilní osoby budou stíhány – každá pro tři trestné činy.

„Celý případ jsme odhalili pomocí dlouhodobé operace, k detailům se ale vyjadřovat nebudu,“ uzavřela mluvčí inspekce.

Na celou trojici byla soudem uvalena vazba. Vyšetřování případu dále probíhá pod dozorem Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích.

Zadržený policista z oddělení českobudějovické hlídkové služby bude postaven mimo službu. "S ohledem na závažnost protiprávního jednání bude ředitel jihočeské policie pravděpodobně rozhodovat i o jeho propuštění," uvedl ČTK jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Reklama

Výběr článků

Načítám