Hlavní obsah

Největší případ pirátství v Česku: mladík způsobil škodu 25 miliónů

Právo, Jan Švábek
Tachov

Škodu přesahující 25 miliónů korun způsobil porušováním autorských práv třiadvacetiletý muž z Tachovska. Podle zástupce filmových distributorů se jedná o nejrozsáhlejší případ pirátství v České republice. Mladíkovi hrozí až osmileté vězení.

Článek

„Muž po dobu tří let na internetu neoprávněně zpřístupňoval kopie hudebních a filmových titulů,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Hudbu a filmy muž nahrával na tzv. filehostingové servery určené ke sdílení dat. Odtud si je mohl na internetu stáhnout jakýkoliv uživatel, a to ať už s poplatkem nebo s omezenou kvalitou služby bez poplatku.

Od provozovatelů těchto serverů za počet stažených souborů podle policistů pachatel obdržel odměnu ve výši téměř 62 tisíc korun. „Během tří let umožnil neoprávněné stažení více než čtyř tisíc chráněných děl, a to 75 hudebních a 4 352 filmových titulů,“ uvedla dále Jiroušková.

Dodala, že jejich neoprávněným stahováním bylo poškozeno osmnáct různých, zejména zahraničních, společností. Samotné vyčíslování škody trvalo dva měsíce.

Policejní mluvčí zároveň uvedla, že na sebe mladík upozornil také tím, že některé filmy nabízel ke stažení ještě před jejich videopremiérou v České republice. V případě jednoho filmu se jednalo dokonce o předstih 122 dnů.

Proti pirátovi policisté zahájili trestní stíhání. Čelí obvinění ze spáchání pokračujícího zločinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. „Mladíkovi nyní za jeho pirátství hrozí trest odnětí svobody na tři až osm let,“ uzavřela Jiroušková.

Reklama

Výběr článků

Načítám