Hlavní obsah

Policie napsala do spisu u Kotta s Pancovou v kauze Rath špatnou adresu

Právo, rav

Ve vyšetřovacím spise kauzy poslance Davida Ratha, který v pátek doputoval i s obžalobou na středočeský krajský soud, se protikorupční policie sekla s trvalým bydlištěm dvou hlavních aktérů případu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Spis týkající se případu poslance Davida Ratha a spol. Adresa u Pancové a Kotta je uvedena chybně.

Článek

Z fotografií, které si mohli novináři u soudu pořídit, totiž vyplývá, že u obžalované bývalé ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a jejího partnera Petra Kotta uvedla policie na titulních stránkách svazků spisu nazvaného „Důvěra“ neexistující adresu, kde mají oba společně bydlet.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Kott příchází na jednání soudu

Detektivové napsali, že Kott i Pancová mají bydliště v Rudné, a to v ulici Alejní. Jenže podle veřejně dostupných map na internetu taková ulice v Rudné u Prahy ve Středočeském kraji vůbec není. V této obci lze pouze nalézt ulici V Aleji.

Chyba proces neohrozí

Podle Právem oslovených právníků však tato chyba nemá na samotnou kauzu ani nynější podanou obžalobu žádný vliv. Obzvlášť za situace, kdy Kott i Pancová stále sedí ve vazbě a veškeré dokumenty jim jsou tedy doručovány do věznice.

„Rozhodně to není žádná procesní vada. Tam je rozhodující datum narození a jméno osoby, bydliště je jen doplňující údaj,“ řekl v pátek Právu advokát Vojtěch Veverka, který přímo v Rathově kauze zastupuje obžalovanou podnikatelku Ivanu Salačovou.

Není přitom jasné, zda stejnou špatnou adresu uvedl ve své obžalobě i státní zástupce Petr Jirát, podle Veverky by ale ani to nebyl žádný problém.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kateřinu Pancovou přivádějí k soudu

„Nastal by v okamžiku, kdyby třeba obvinění tvrdili, že neobdrželi nějaký dokument a zmíněná adresa skutečně neexistuje, ale protože jsou oba ve vazbě, tak žádný problém není,“ dodal Veverka.

Stejně hovořil i další advokát Jaroslav Ortman, který mimo jiné zastupuje některé členy tzv. Berdychova gangu.

„Totožnost osoby je určena i datem narození, takže pokud je tam chyba v adrese, jde jen o formální pochybení, které nijak neznehodnocuje tu věc,“ podotkl Ortman.

Sám prý několikrát zažil, že se lidé ztotožňovali jen podle čísel telefonu anebo podle přechodného bydliště, takže žádný vliv na případ to podle něj nemá, i kdyby byla stejná chyba i v obžalobě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dům v Rudné u Prahy, v němž podle informací Práva žije Kateřina Pancová s Petrem Kottem.

„Jde o vyšetřovací spis, který mohou do zahájení soudu opravit. Navíc když soudce zahajuje hlavní líčení, tak se vždycky při provádění ztotožnění osoby ptá na jméno a bydliště a tam se všechno opravuje, protože kolikrát se ta adresa v průběhu doby mění. Takže si myslím, že neexistující adresa nevadí. To, jestli má bydlet v Bratislavě, anebo v Brně, je úplně jedno,“ poznamenal Ortman.

Stejně jako Veverka míní, že jediný problém by mohl nastat s doručováním písemností, ale protože jsou oba obžalovaní stále za mřížemi, i tato komplikace odpadá.

Reklama

Výběr článků

Načítám