Hlavní obsah

Kopie platebních karet mizí často ve světě, policie je denně v kontaktu s FBI

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zjistili jste, že z vašeho účtu zmizely všechny peníze, protože je vybral někdo v Dominikánské republice, v USA nebo v Keni? Možná jde o omyl, ale mnohem spíše jste se stali obětí tzv. skimmingu a částečně i své neopatrnosti. Policie při vyšetřování této trestné činnosti spolupracuje se zahraničními kolegy i agenty FBI. Objasněnost je poměrně vysoká.

Článek

Pro skimming je podle šéfa pražské policie Martina Vondráška typický mezinárodní přesah. Stojí za ním ve velké míře pachatelé z Bulharska nebo Rumunska. A k odčerpání peněz z účtu často dochází v úplně jiných částech světa.

Policie tak musí být v kontaktu s kolegy ze zahraničí. Vondrášek si pochvaloval třeba spolupráci se styčným důstojníkem pro Rumunsko a Bulharsko.

„Dá se říci, že i FBI je v denním telefonickém kontaktu s osmým oddělením odboru hospodářské kriminality, což u ostatních druhů kriminality není úplně obvyklé,“ uvedl.

Skimming se podle něho v Česku objevil někdy v roce 2001 a od té doby se dynamicky vyvíjí. Pražská policie podle něho v současnosti zaznamená desítky případů ročně. Nutno dodat, že kriminalistům z metropole se při objasňování této trestné činnosti poměrně daří.

Loni se specialistům na skimming podařilo vyřešit zhruba polovinu kauz a podle Ihnáta jsou v tomto ohledu jedni z nejúspěšnějších v rámci celé Evropy. I proto se možná pachatelé začínají více soustředit na jiné části země.

Kopírovací zařízení neodhalíte

Nainstalované zařízení, které z vaší karty snadno přečte údaje potřebné pro její zkopírování, často odhalí jen odborník, a kamera zachycující PIN může být prakticky kdekoli. Nejčastěji nad klávesnicí, ale jak upozorňuje policie, není výjimkou ani umístění z boku.

Zajímavou variantu podle Michala Ihnáta z pražské hospodářské kriminálky, který má boj se skimmingem na starosti, zvolil muž, kterému policisté přezdívali „dveřní fantom“. Údaje totiž zjišťoval prostřednictvím upraveného zařízení, kterým se protahuje karta, když se chce zákazník dostat do prostor banky. Kameru ovšem nelepil tradičně na bankomat, ale dával ji do požárního čidla na stropě.

Banky škodu zatím nahrazují

V minulosti se prý objevily i falešné klávesnice, které snímají zadaný PIN bez kamery, podle Ihnáta jsou ale velkou raritou. Sám prý zaznamenal pouze asi dva případy.

„Pachatel si načte vaše data, vy nemáte možnost se tomu bránit. To nejjednodušší, to nejprimitivnější a v podstatě jediné, co můžete udělat, je důsledně rukou přikrýt PIN pad (klávesnice pro zadání PIN, pozn. red.). Pachatel s tím počítá a ví, že má smůlu,“ radí Ihnát.

Přestože banky podle něho v současnosti obětem skimmingu způsobenou škodu proplatí, přeci jen je dobré dávat si při zadání číselného kódu pozor. Ocitnout se totiž z ničeho nic s vybíleným účtem není nic příjemného.

Reklama

Výběr článků

Načítám