Hlavní obsah

Pachatelé, kteří zavraždili podnikatele Vlacha, si tipovali další oběti

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie ve čtvrtek zveřejnila detaily k případu uneseného podnikatele Petra Vlacha. Do Francie byl vylákán mužem, který se představil jako Robert Kelner. Podle policie stejná skupina vylákala do zahraničí také jiného podnikatele, tomu se ale naštěstí nic nestalo.

Zatýkání podezřelých z vraždy českého podnikateleVideo: Policie ČR

 
Článek

Petra Vlacha vylákali pachatelé 6. března do francouzského Nice pod záminkou prodeje dvou luxusních vil v Praze. Muž se mu představil jako Robert Kelner, podnikatel z Dubaje. S Vlachem pak odjeli do pronajaté vily.

Tři maskovaní muži ho poté přepadli a požadovali po něm přístupová hesla ke všem jeho účtům, vzali mu platební karty, na které následně vybrali několik tisíc eur. Nakonec ho druhý den převezli do Itálie a pravděpodobně ho zabili na místě, kde se našlo jeho tělo, tedy v místní části Schalders v obci Vahrn/Varna v Jižním Tyrolsku. Zahraniční média uvedla, že byl muž střelen do týla.

Poslední telefonický kontakt mezi podnikatelem a jeho rodinou proběhl 7. března dopoledne.

Šlachta upozornil, že v případě dvaasedmdesátiletého Vlacha nešlo o žádné vyřizování účtů. "Jde o člověka, který bych řekl, že byl naprosto čistý," řekl šéf ÚOOZ.

Foto: Policie ČR

Na konci března policisté na území ČR zadrželi celkem šest osob ve věku od 38 do 45 let. Pět z nich obvinili z trestných činů zbavení svobody, vydírání a vraždy. Soud na ně uvalil vazbu. Všichni již byli soudně trestáni a seznámili se zřejmě ve vězení. Hrozí jim doživotní tresty.

Foto: Policie ČR

Hledali další movité podnikatele 

Podle šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty se skupina pachatelů pokusila vydírat také dalšího podnikatele, který do Francie přijel už osmého března, tedy den po vraždě Vlacha. Nepočítali ale s tím, že bude mít doprovod, a tak z jednání sešlo. Muž se v pořádku vrátil do České republiky.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Detektivové jsou přesvědčeni, že na našem území docházelo k tipování movitých osob, které přímým zájemcům nabízely prodej nemovitostí či dalších věcí vysoké hodnoty. Tyto osoby pak byly kontaktovány a pod záminkou jednání s kupcem následně vylákány mimo naše území,“ uvedl Šlachta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Podle policie existují indicie, že skupina si v České republice vyhlédla více bohatých podnikatelů, kteří se zabývali prodejem drahých nemovitostí.

Jestli má případ nějakou souvislost se zmizením podnikatele Jana Moťovského, který odjel do Nice v roce 2008 a dosud není znám jeho další osud, kriminalisté zatím nevědí. Loni v květnu byl prohlášen za mrtvého.

Foto: Policie ČR

Vila v Nice, kde se pachatelé setkali s podnikatelem

Kriminalisté žádají občany, kteří se s takovým jednáním setkali, aby se o své informace podělili s detektivy na telefonním čísle 974 842 690. Proto policie zveřejnila i fotografie zadržených.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám